Åk inte till Ungern, Kristersson!

Ulf Kristersson.

Den ungerske småstatsdespoten Viktor Orbán bjuder in Ulf Kristersson till ”förhandlingar” och det vore höjden av förnedring om han åker.

Stanna hemma, Kristersson!

Du har sagt att Natofrågan är din regerings högsta prioritet, vi vet det, och vi är många som håller med. Det betyder inte att du än en gång ska förnedra dig inför en självhärskare som njuter av att sätta det bögvänliga, feministfjantiga, mjukislöjliga, flyktinggenerösa, transpersontoleranta och allmänt töntliberala Sverige på plats.

Stå på dig, Kristersson!
 
Visst, vi förstår alla att politik är det möjligas konst som kräver smärtsamma kompromisser, oheliga allianser och stukade ideal. Livet är sådant.

Men livet kräver också att man ibland säger att nog är nog och sätter hårt mot hårt. Annars bjuder man in till att bli slagen och utpressad, och den respekt man eventuellt hade försvinner samtidigt som du inställsamt ler mot den som kör med dig och förnedrar dig, samtidigt som du med en knähunds iver försöker ställa dig in hos den som föraktar dig.

Allt detta vet du. Allt detta vet vi alla.

För en politiker gäller det att finna balansen. Realpolitik kontra idealen. Kompromisser för att nå resultat i stället för gagnlös ståndaktighet.

Att vara statsminister är det svåraste arbete som finns.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Frestelsen måste vara stor att servera skurken Orbán en kompromiss, ett löfte, ett vagt avtal som han kan vifta med inför sina anhängare. Det är så lite som krävs, alla kan förstå om du vill ge den cyniske mannen i Budapest något litet, något i praktiken meningslöst, för att äntligen förverkliga vårt medlemskap i Nato.

Gör det inte.

Orbán är Putins man i EU. Ingen har som Orbán sinkat EU:s solidaritetsarbete med Ukraina. Orbán har med sin korruption, sitt hat mot immigranter, sitt hat mot sexuella minoriteter, förstörelsen av medierna, sina antisemitiska kampanjer, din nationalism, sin förstörelse av rättsstaten, sina attentat mot den akademiska friheten och så vidare och så vidare, saboterat allt vad EU vill stå för.

Vad Sverige vill stå för!
 
Samtidigt som han med den skamlöse tiggarens iver vill ha pengar, pengar och åter pengar av Europas skattebetalare.

Sverige har sökt medlemskap i Nato, inte i Ungern. Nato har redan bjudit in Sverige. Om Viktor Orbán har problem med det får han diskutera saken i Natohögkvarteret.

Åk inte, Kristersson! Naturligtvis ska du inte sänka dig till Viktor Orbáns nivå. Var artig som konventionen kräver – men sätt hårt mot hårt.

Följ ämnen
Nato