Därför får Netanyahu svårt att säga nej till förlängd vapenvila

Mycket talar för att vapenvilan i Gaza kommer att förlängas med åtminstone några dagar.

Det blir svårt för att inte säga omöjligt för premiärminister Netanyahu att dra igång kriget igen om Hamas är villiga att släppa fler ur gisslan.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Netanyahu besökte igår de israeliska trupperna i Gaza och lovade att kriget ska återupptas så fort som möjligt. Budskapet från Israels överbefälhavare är detsamma.

Samtidigt har den frisläppta gisslan delvis ändrat kalkylen.

Israel har två mål med sitt krig.

Att krossa terrorstämplade Hamas en gång för alla.

Att få ut så många ur gisslan levande som möjligt.

Nu när frigivningen av gisslan inletts och fungerat förvånansvärt smärtfritt står Netanyahu under hårt tryck för att se till att fler släpps.

Trycket kommer både från de anhöriga men också från USA:s president Joe Biden. Det gäller helt enkelt att få loss så många ur gisslan som möjligt innan striderna eventuellt återupptas. Gisslan kan mycket väl annars bli offer för kriget.

Risken Netanyahu tar om han går med på att förlänga vapenvilan när den går ut tisdag morgon är att krigets dynamik ändras. Ju längre pausen varar desto mer motivation förlorar de israeliska soldaterna i Gaza och desto svårare kan det bli att dra igång krigshandlingarna igen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fotograferas med israeliska soldater på Gazaremsan u

Det är uppenbart att Hamas gärna vill bli av med den stora delen av gisslan som består av kvinnor, barn och äldre. I ett läge då det råder stor brist på det mesta i Gaza är det inte lätt att skaffa fram mat, vatten och mediciner till gisslan.

Tidigare har Hamas som mest haft tre gisslan på en och samma gång. De 240 man haft nu ställer helt andra krav på logistiken.

Bröd och ris

Av det lilla som kommit ut hittills framgår det att gisslan ätit mycket ris och bröd. Och att de tappat i vikt. Förmodligen därför att det rått brist på mat i tunnlarna där de hållits fångna. På många sätt är det en lättnad för att Hamas att slippa försöka hålla gisslan vid liv.

Men det finns en gräns för hur många gruppen är beredda att släppa utan att få ”bättre betalt”.

De mest värdefulla fångarna är de israeliska soldaterna. För dem kan Hamas få loss betydligt fler palestinska fångar från israeliska fängelser än den nuvarande fördelningen, en gisslan mot tre palestinier. De kan också användas som påtryckningsmedel på andra sätt i kriget. När soldaten Gilad Shalit släpptes 2011 efter fem års fångenskap hos Hamas gick Israel med på att släppa över tusen palestinska fångar.

Netanyahu skickar dubbla signaler.

Han säger att kriget ska dra igång igen fortast möjligt men håller samtidigt dörren öppen för en förlängning av vapenvilan så länge Hamas är villiga att släppa minst tio ur gisslan för varje dag som vapenvilan förlängs.

En förlängning skulle ge Hamas ytterligare möjligheter att omgruppera och vila efter över sex veckor av intensiva bombningar och markstrider. Men kan Israels få loss fler ur gisslan kan det ändå vara värt det för Netanyahu.

Den israeliska armén får dessutom ytterligare tid att samla in underrättelser och finslipa sin strategi.

Ökade förluster

Nu när man har kontroll över norra Gaza och de flesta av Hamas soldater och dess ledning flytt till de södra delarna av landremsan ställer det nya krav på krigföringen.

En stor del av civilbefolkningen har hörsammat Israels maning att fly söderut. Men om kriget nu flyttar dit innebär det kraftigt ökad risk för civila offer om Israel drar igång kriget igen i stor skala. Det finns helt enkelt ingenstans för de civila att fly.

Redan har omkring 13 000 palestinier dödats enligt Hamas, varav över 5 000 uppges vara barn. Israel har redan fått hård internationell kritik och anklagats för krigsbrott genom att inte i tillräcklig utsträckning skyddat civilbefolkningen.

Den internationella kritikstormen riskerar att växa till orkanstyrka om Israel drar igång omfattande bombningar i ett område dit man uppmanat civilbefolkningen att fly. 

Det som krävs är en mer kirurgisk krigföring som mer specifikt slår mot Hamas snarare än civilbefolkningen. Vilket inte blir lätt eftersom Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen och i sitt tunnelsystem.

Dessutom ökar risken för israeliska förluster vid mer av närstrider.

Även om kriget orsakat en enorm förödelse i framförallt norra Gaza är det oklart hur stora förluster som Israel lyckats åsamka Hamas. Ledarna verkar fortfarande vara vid liv och uppgifterna om hur många Hamaskrigare som dödats varierar stort.

Det är uppenbart att Hamas är mer intresserat av att förlänga vapenvilan än Israel.

Men även om den förlängs med några dagar är det mest troliga att Israel återupptar krigföringen i stora skala så fort man inte längre får ut några gisslan.