Bush: ”Prata inte om isbjörnarna”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-14

Forskarna får inte prata om klimatet när de åker utomlands

”Nämn inte isbjörnar, havsis eller klimatet när ni reser utomlands”. Bush-regeringens sätter munkavle på amerikanska vetenskapsmän, enligt en pm som läckt ut.

Dessutom måste varje forskarresa till arktiska länder, som Sverige, först godkännas.

USA:s president Bush har inte gjort sig känd i världen som en klimatvän. Nu har han åter retat upp miljövännerna sedan ett brev från vildmarksdepartemenetet riktat till regeringsknutna forskare läckt ut.

I brevet sätter departementet munkavle på forskarna, genom att förbjuda dem att tala om klimatförändringar, isbjörnar eller havsis på resor utomlands. De får heller inte svara på frågor om dessa ämnen.

”Resenären förstår myndighetens hållning till klimatförändringar, isbjörnar och havsis och kommer inte att tala eller svara på frågor rörande dessa ämnen” står att läsa, enligt Guardian.

Sverigeresor måste godkännas

Om vetenskapsmän knutna till den amerikanska regeringen vill resa till arktiska länder som Sverige, Norge, Ryssland eller Kanada måste varje forskargrupp utse en person som ansvara för vad som händer och sägs under resan. De måste också intyga att alla som följer med ”är medvetna om myndighetens hållning till klimatförändringar”, enligt ett e-mejl som också läckt ut till medier.

Uppgifterna har fått amerikanska miljövänner att rasa. Rådet för skyddande av naturtillgångar har länge försökt få USA att klassa isbjörnar som utrotningshotade på grund av den beräknade minskningen av polarisarna.

"Dåligt formulerat"

-Det här pm:et måste ses i ett vidare sammanhang av vad president Bush under de senaste sex åren har gjort för att kväva debatten om den globala uppvärmningen. Dessa inskränkningar fråntar våra experter möjligheten att göra sitt jobb effektivt och att angripa klimatförändringarna, säger rådets talesperson Eben Burnham-Snyder till Guardian.

Enligt inrikesdepartementets talesperson Hugh Vickery var pm:et ”dåligt formulerat”. Det ska inte ha menats som ett försök att begränsa informella diskussioner, enligt Vickery.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln