SD drygar ut försprång till M i opinionen

TT

Publicerad 2023-11-17

Jimmie Åkessons SD drygar ut sitt avstånd till Ulf Kristerssons M i den senaste opinionsmätningen från Novus. Arkivbild.

Sverigedemokraterna har vind i seglen i väljaropinionen och drygar ut försprånget till Moderaterna i novembermätningen från Novus, som Svenska Dagbladet låtit göra.

SD får 22,1 procent och har därmed klart passerat M (17,4 procent) som det största Tidöpartiet. Resultatet är inte heller långt ifrån partiets toppnotering på 24 procent som uppmättes i december 2019.

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, förklarar SD:s framgång med att partiet har varit bra på att fånga upp oro och missnöje i samhället, till exempel över gängkriminaliteten.

Sverigedemokraternas kärna är att vara ventil för alla proteströster. Det kan partiet inte regera på men de kan vinna fördelar i opinionen, säger han till SvD.

Bland övriga partier syns bara små förändringar. S är fortsatt största parti på 37,8 procent och V en bra bit över riksdagsspärren på 7,7 procent. MP och C samlar båda 4,2 procent medan L och KD hamnar under spärren på 2,7 respektive 2,8 procent.