Gotland vill slopa värme och torka i klimatplanen

Har haft bevattningsförbud senaste åren – regionen: För dyrt

Publicerad 2024-05-26

År efter år har Gotland infört bevattningsförbud under den varmaste årstiden. Trots värme och torka vill nu öns politiker slopa dessa i sin klimatplan.

Värme och torka på Gotland har de senaste åren lett till bevattningsförbud.

Nu vill Region Gotland stryka detta i sin klimatplan – det blir för dyrt.

Enligt väljarna är klimatet den viktigaste frågan inför EU-valet 9 juni. Trots det vid politikerna nedprioritera frågan på Gotland, rapporterar P4 Gotland.

Region Gotland har ett ekonomiskt läge som gör att vi behöver göra prioriteringar, säger Malena Bendelin, tf chef för samhällsplanering på regionen, till lokalradion.

Enligt henne skulle det kosta runt 700 000 kronor att utöka kommunens klimatplan med värme och torka. Eftersom det inte är ett lagkrav att ha med detta i klimatplanen föreslår nu politikerna att man istället slopar den delen.

– De senaste åren har vi sett värme och torka som väldigt påtaglig. Men tittar vi på längre sikt är de andra aspekterna som vi har utrett redan, till exempel erosion, skred eller översvämningar, de är ju jätteviktiga på längre sikt för att planera för vår plats på längre sikt och att den ska vara hållbar.

Malena Bendelin säger dock att värme och torka kan påverka alla regioner, som exempelvis skola och vård.

– Det görs i dag ett väldigt miljöarbete och det är en viktig aspekt – men ju mer kunskap, desto bättre så klart. Det ekonomiska läget kräver sina prioriteringar, säger hon till P4 Gotland.