Regeringen släpper budgetnyhet

Publicerad 2016-09-06

Regeringen satsar miljarder på klimat och miljö från och med nästa år.

Enligt Stefan Löfven är höstens budget den största miljöbudgeten i svensk historia.

– Som statsminister är jag väldigt stolt. Vi tar ansvar för Sverige och för omvärlden, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven inleder pressträffen från Rosenbad med att berätta att regeringen storsatsar på miljöpolitik i höstbudgeten.

– Det är den största klimat och miljöbudgeten i svensk historia, säger han.

Han fortsätter med att berätta om regeringens mål, att Sverige ska bli ett av de första fossilfria landet i världen. För att lyckas med det kommer regeringen lägga 12,9 miljarder på klimatsatsningar de närmaste åren.

– Regeringen tar ansvar både för statsfinanserna och klimatutmaningen, säger Magdalena Andersson.

Satsar miljarder på järnvägen

Miljarderna ska satsas i fyra delar från nästa år och till och med 2020. Nästa år lägger regeringen 1,8 miljarder, följande år 1,5 miljarder, 2019 4,5 miljarder och 2020 nästan 5 miljarder. Merparten av miljardsatsningarna träder alltså inte i kraft förrän efter nästa val. I miljarderna ingår lokala klimatomställningar, järnvägsunderhåll, energiforskning och en supermiljöbilspremie.

Totalt lägger regeringen över 6 miljarder på järnvägsunderhåll och akuta järnvägssatsningar.

– Det är med stor stolthet som miljöpartiet är med och presenterar detta i regeringen, säger vice statsminister Isabella Lövin om miljöbudgeten.

Enligt Dagens Nyheter kommer en höjning av inkomstskatten finnas med i höstbudgeten som presenteras senare i september. Regeringen vill enligt tidningen att 40 000 fler löntagare ska betala statlig inkomstskatt 2018, dessutom ska 13 000 fler personer betala värnskatt.