”Tävling är en bra drivkraft”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-15

240 lag jobbar om att minska växthuseffekten

Klimatkampen är en riksomfattande tävling där alla gymnasieskolor runt om i landet kan vara med.

Hittills har 240 lag från skolor i 55 av landets 290 kommuner anmält sig för att hitta smarta och uppfinningsrika svar på frågan "hur kan ni verka för att minska bidraget till växthuseffekten på lokal nivå?".

Med andra ord - vad kan man göra själv?

Annsie Kumlin är projektledare för Klimatkampen.

Fram till 27 april har eleverna på sig att lämna in tävlingsbidrag i någon av de tre kategorierna "livsstil och engagemang", "praktik och teknik" och "förståelse och vision".

– För drygt tre år sedan började vi spåna om hur man kan engagera dagens unga i en av århundradets största utmaningar och frågade oss hur man kan göra det hippt med miljö. Vi kom på att en tävling är en bra drivkraft för att lära sig om hållbar utveckling, säger Annsie Kumlin, projektledare för Klimatkampen på IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

Positiva lärare

Bidragen kan vara allt från exempelvis en teknisk pryl som minskar energianvändningen, till en informationssatsning för att få folk att ändra livsstil.

Annsie Kumlin säger att responsen från lärarna har varit jättepositiv eftersom de får något konkret att jobba med.

Varför är det viktigt att nå unga människor på skolorna?

– Det är de som ska ta beslut och göra medvetna val i framtiden. De kan tänka nytt och hitta nya idéer, säger Annsie Kumlin.

Sverige är ett litet land. Kan vi verkligen göra skillnad?

– Ja, jag tror att vi både kan och måste göra skillnad. Sverige är en viktig förebild för resten av världens länder och det kan vi fortsätta vara i ännu större utsträckning. Och för att vara det behöver vi hjälp av ungdomarnas kreativitet, engagemang och framtidstro.

Läs mer

Klimatkampen

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln