Blairs nya lag ska minska utsläppen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-14

Storbritannien först i världen med lag stoppar för höga koldioxidutsläpp

Släpper Storbritannien ut för mycket växthusgaser i atmosfären ställs landets regering inför rätta.

Det är innebörden i ett nytt lagförslag, det första i världen som ska göra det olagligt att överskrida klimatmålen i ett land.

I Storbritannien, liksom i många andra länder, har klimatdebatten gått het under hösten. Premiärminister Tony Blair och hans parti Labour har profilerat sig hårt som klimatkämpar.

Efter att EU i förra veckan enades om ett mål för sänkningen av sina växthusutsläpp går nu Blair ett steg till. Som första landet i världen ska Storbritannien ha en lag, som gör det förbjudet att överstiga vissa satta gränser för bland annat koldioxidutsläpp.

Domstol bestämmer straff

Om gränsen överstigs har regeringen brutit mot lagen – och ställs inför rätta. Det blir domstolens uppgift att bestämma straffet.

– Den här lagen är en internationell milstolpe. Det är första gången något land beslutar om lagligt bindande koldioxidmål. Detär ett miljökontrakt för framtida generationer, sa miljöminister David Miliband på en presskonferens, skriver Reuters.

För varje år sätts en gräns för hur mycket växthusgaser som får släppas ut. Till år 2050 ska landet ha minskat koldioxidutsläppen med 60 procent. Redan år 2020 ska utsläppen ha minskat med mellan 26 och 32 procent.

Vill se högre krav

Lagförslaget har mötts med blandade känslor från olika miljögrupper, som visserligen tycker att det är bra att minskningarna görs lagligt bindande, men menar att kraven måste vara ännu hårdare. Man vill se en minskning med 80 procent till 2050.

I övriga EU möttes lagförslaget med hyllningar.

– Vägen som Storbritannien följer är den rätta. Det är viktigt att skapa juridiska och ekonomiska möjligheter för att skydda klimatet, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel till tyska Sueddeutsche.

Läs mer

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln