SD-förslaget: Riv bron till Rinkeby

Uppdaterad 2022-08-23 | Publicerad 2022-08-22

Bron skulle länka samman stadsdelarna Rinkeby och Ursvik.

Men innan den ens officiellt invigs kampanjar nu SD för att få den riven.

”Den upplevda otryggheten har redan ökat, vilket bl a märks på att bostadspriserna i Stora Ursvik har sjunkit”, skriver Carina Cortés, Sverigedemokraternas ordförande i Sundbyberg i ett mejl.

Det är ord och inga visor i Sverigedemokraterna i Sundbybergs kampanj.

”Riv bron till Rinkeby”, basuneras ut i kampanjen som ska rulla i lokaltidningen Mitt i Sundbyberg.

Till slagorden finns också en tillhörande text riktad mot lokalborna: ”Att slippa gängkriminalitet ska vara en rättighet i vårt Sundbyberg.”

Bron mellan Rinkeby och snabbväxande Stora Ursvik har länge varit ett återkommande tema i lokalpressen.

Redan i januari 2020 kunde Mitt i rapportera att bron som varit färdigbyggd sedan 2017 ännu inte öppnat. Då hade den ändå redan vunnit ett pris.

”Riv bron till Rinkeby”, basuneras ut i kampanjen som ska rulla i lokaltidningen Mitt i Sundbyberg.

”Utsatta området kommer närmare”

Stockholms handelskammare hade gett broprojektet sitt stadsmiljöpris för att ha ”öppnat kontakter mellan två enklaver i en allt för segregerad del av staden”, enligt Mitt i.

Den officiella invigningen har ännu inte skett, då man på Ursvikssidan, som tillhör Sundbyberg, inte färdigställt vägen som ska leda till bron. Gångtrafikanter och cyklister kan dock ta sig över bron och den hårt trafikerade E18 som slingrar under.

Men inte länge till om Sverigedemokraterna får sin vilja igenom.

”Bron gör att det särskilt utsatta området Rinkeby i verkligheten kommer mycket närmare Stora Ursvik. Ursvik har varit ett lugnt område där det har varit tryggt för barnen att växa upp. Rinkeby å andra sidan brottas med hederskultur, gängkonflikter, grovt våld och polishat. I Sundbyberg har vi redan två riskområden (Rissne och Hallonbergen). Vi vill inte att det skapas ett tredje”, skriver Carina Cortés, SD:s ordförande i Sundbyberg i ett mejl.

Hon vill inte ställa upp på telefonintervju, men under vårt samtal bedyrar hon att förslaget att riva bron är helt seriöst.

– Absolut, det är inget skoj, säger hon och ber att få frågorna skickade på mejl.

Den officiella invigningen har ännu inte skett, då man på Ursvikssidan, som tillhör Sundbyberg, inte färdigställt vägen som ska leda till bron.

Investering i barnen

Huruvida bron lett till fler brott eller inte är oklart. SD vill riva den i förebyggande syfte.

”Vi har fått rapporter från boende i Ursvik att polisen redan letar efter narkotikagömmor och vapen i skogsområden i området. Bron är ännu inte invigd fullt ut. Biltrafiken har inte släppts på p g a byggnation i Ursvik. Det är därför för tidigt för att fullt ut se konsekvenserna av bron”, skriver Carina Cortés.

Carina Cortés, SD:s ordförande i Sundbyberg

Det har kostat mycket pengar att bygga bron. Är det inte resursslöseri att riva den?

”Det här är en investering i våra barns framtid och trygghet. Att riva fullt fungerande kärnkraftverk, att riva ner ett fullt fungerande försvar - det är resursslöseri.”

Utan bron kan Ursviksborna inte nå tunnelbanan och Rinkebyborna tvärbanan. Varför vill ni ta bort den möjligheten?

”Med bron får Ursviksborna närmare till tunnelbanan, men det är långt viktigare att skydda Sundbybergs barn från att bli rekryterade till gängkriminalitet än att ha nära till tunnelbanan.”

Redan när Moderaterna i Sundbyberg förra året föreslog att bron skulle kameraövervakas väckte det uppmärkamhet.

Så även nu.

”Det här är löjligt och det hjälper ingen att förminska problemen med gängvåldet till att handla om en bro. Moderaterna Sundbyberg har ju gjort liknande utspel tidigare. Hela den här valrörelsen handlar numera bara om högerpopulistiska utspel där blå-bruna partier kollektivt anklagar hela områden för det ett ytterst fåtal individer gör”, skriver Veronica Stiernborg, Vänsterpariets ledamot i Rinkeby Kistas stadsdelsnämnd i ett sms.

Hon fortsätter:

”Det vore bra om debatten istället skulle kunna handla om hur vi skapar trygghet på riktigt, till exempel hur vi gör skolan bättre, istället för att svartmåla förorten. Politiker som aldrig satt sin fot i våra områden borde inte uttala sig eller ta beslut som rör oss, för det blir ju bevisligen bara lika löjligt som deras politik.”

Fotnot: Aftonbladet har sökt polisen i Sundbyberg som uppger att man undersöker om det går att få fram statistik på hur brottsligheten i Stora Ursvik sett ut innan och efter brons färdigställande.

Veronica Stiernborg, Vänsterpartiets ledamot i Rinkeby-Kista