Lera gillar svenska skolan: ”Men matten är bättre i Ukraina”

Publicerad 2022-12-25

Lera, 12, gillar skolan i Sverige.

Men den hade varit ännu bättre med lite svårare ämnen – som i Ukraina.

– I år har vi börjat med kemi, geometri och algebra. Men bara i den ukrainska skolan, inte i den svenska, säger hon.

Valeriia Mazur, som kallas Lera av familj och vänner, vaknade den 24 februari hemma i ukrainska Odessa av att föräldrarna pratade i telefon och lät oroliga.

Lera kollade på nyheterna i mobilen och såg att hennes hemstad hade bombats av Ryssland.

– Det var på morgonen, en helt vanlig dag. Så jag trodde inte på det. Men mamma sade ”ja, kriget har startat”. Jag hamnade i chock, berättar Lera.

Tillsammans med mamma Anna och moster Katerina flydde Lera från Odessa två dagar senare. I början av mars kom de fram till moster Olga i Norrköping, där de har stannat sedan dess och nu bor i en tvårummare.

Lera, 12, älskar att teckna anime-figurer.

”Ett fint hus med en studsmatta”

Under sommaren fick de låna en villa av en svensk i tre månader. Då bodde Lera och fyra kusiner tillsammans:

– Det var verkligen en upplevelse, så roligt, att bo tillsammans i ett hem. Det var ett fint hus med en studsmatta, vi hoppade hela dagarna. Min yngsta kusin är sex år, han ställde så lustiga frågor, till exempel ”varför är himlen blå?” Det var så roligt att svara honom, minns Lera och skrattar.

Hon pratar väldigt bra engelska, vilket visar sig bero på att moster Katerina är engelskalärare.

– Så jag har varit tvungen att lära mig. Engelska är enklare än svenska, men svenska låter vackrare, säger Lera.

Med lätt östgötsk accent säger hon ”jag kan prata lite svenska, men det är svårt”. Lera går i sjätte klass i Rambodalsskolan, runt hörnet från hemmet. På eftermiddagarna följer hon dessutom den ukrainska läroplanen via datorn hemma.

– Den svenska skolan är bättre, för vi kan ha på oss vad vi vill, säger Lera.

”Svenska barn är mer på Tiktok”

I Odessa fick hon bara ha vissa färgkombinationer, som symboliserade skolan hon gick i, och vissa kläder var förbjudna.

Undervisningen i den svenska skolan är mer flexibel, men hon tycker att hon lär sig mer i den ukrainska:

– Lärarna i Sverige är lyhörda och beredda att ändra schemat om det är något som eleverna inte förstår. Jag tycker att lärarna är bättre på att undervisa i Sverige, med undantag för i matematik. Men det skulle vara bra om vi fick lära oss lite svårare saker här. I år har vi börjat med geometri, algebra och kemi i den ukrainska skolan, men inte i den svenska, säger Lera.

Svenska och ukrainska barn är rätt lika, tycker Lera. Förutom på en punkt:

– Svenska barn är mer på Tiktok, Snapchat och Instagram, de sitter med sociala medier 24 timmar om dygnet. Vi från Ukraina sitter kanske tre timmar, sedan går vi ut och gungar och leker, eller håller på med sport, säger Lera.

En fördel med Sverige är också att hennes mamma gett Lera mer frihet att röra sig utanför hemmet:

– Här är det säkrare. I Odessa är jag rädd för att gå på gator som inte har lyktor, säger Lera.

En av Leras färgstarka karaktärer.

Ritar anime-figurer

Pappa Volodymyr är kvar i Ukraina, som alla andra landsmän under 60 år. Han befinner sig nära fronten som soldat, men Lera pratar med honom ibland:

– Det är så jobbigt, jag saknar honom. Din pappa ska vara med dig hela livet, säger hon dröjande.

Lera längtar också efter Chersons vattenmeloner – ”de är sååå goda” – och sina vänner och klasskamrater i Odessa. Men hon har fått nya vänner i Sverige, och hon har börjat spela basket, vilket hon drömt om sedan hon var liten.

– Jag gillar att skjuta mot korgen. Och så har de coola tricks. Jag tycker om att snurra bollen på fingret, säger hon och visar.

Som vuxen vill Lera bli animatör, och hon övar sig ofta genom att rita anime-figurer. Men framtiden är osäker, först måste kriget ta slut. Lera vill inte resa hem till Ukraina direkt när stridigheterna är över:

– När kriget är slut tror jag vi stannar här i två månader till. För varenda soldat kommer att ha vapen och en del dumma kommer gå ut och säga ”jag har ett vapen, jag ska döda någon”. Men när läget blivit stabilt åker vi tillbaka, säger Lera.