Barn om skräcken i ryska läger: ”Slog med järnkäpp”

Publicerad 2023-04-08

Över 19 000 barn har olagligt förts till Ryssland, hävdar ukrainska myndigheter.

Nyligen kom 17 av dem tillbaka till Ukraina.

Nu berättar de om misshandel med järnkäppar och strafförvaring i källare.

Följ ämnen
Ukraina

Under hösten 2022 erbjöds ukrainska föräldrar i ryskockuperade delar av landet att skicka sina barn på korta lägervistelser i Ryssland eller på ryskockuperade Krim-halvön. Många nappade på erbjudandet, eftersom de levde under press och ville att barnen skulle slippa kriget ett tag.

Men när ukrainska trupper tog tillbaka ryskockuperade områden, bland annat i Cherson-området, befann sig plötsligt föräldrarna och barnen på var sin sida om fronten.

Enligt den ukrainska myndighetssajten Children of War har totalt 19 381 barn deporterats från Ukraina till Ryssland. Förutom barn som skickats på lägervistelser, rör det sig också bland annat om föräldralösa barn som olagligt förts från ukrainska barnhem till Ryssland.

”Slog barn som stod upp för Ukraina”

Ksenia, German, Makar, Anna-Marija, Vladislav, Diana, Jaroslav, Anastasia, Oleksandr, Katerina och Vladislava är några av de tusentals ukrainska barn som fortfarande saknas och befinner sig någonstans i Ryssland, oklart var.

Men i slutet av mars kom 17 ukrainska barn hem, med buss till Kiev. En av dem var 16-årige Vitalij. Barnen skulle ha varit i ett läger på Krim-halvön i tio dagar men blev kvar ett halvår. Till slut fick deras föräldrar tillåtelse att själva hämta hem dem.

I lägret Metjta – Drömmen – på Krim-halvön var ukrainaren Valerij Astahov ansvarig för barnens säkerhet. Han var tidigare medlem i den numera nerlagda brutala ukrainska polisstyrkan Berkut och är numera rysk kollaboratör, enligt den exilryska tidningen The Insider.

– Astahov slog barn som stod upp för Ukraina med en järnkäpp, säger Valerij, 16, till The Insider. Han tyckte att han var kung där. Han slog en flicka på ryggen, så hon fick blåmärken.

Valerij berättar vad som hände när Astahov hittade en liten ukrainsk flagga, som en flicka hade hängt upp:

– Han började skrika och svära: ”Ni äckliga ukrainare är sjuka i huvudet. Ni är i Ryssland nu, det här kommer aldrig att bli ukrainskt igen, Ukraina kommer att brinna upp. Titta här hur Ukraina brinner” skrek han och tände eld på flaggan med en cigarettändare.

Saknade: Anastasia Sisoeva, 14, från Mariupol. Oleksandr Mustjatse, 16,  från Krinki. Katerina Bobosjko, 16,  från Cherson. Vladislava Nozdratjova, 17, från Gola Pristan.

Fördes bort och kom inte tillbaka

Flera barn som ropade ”ära åt Ukraina” och ”ära åt hjältarna” fördes bort och kom inte tillbaka, berättar Vitalij. Han säger också att barnen fick höra att de aldrig skulle få komma hem igen och att deras föräldrar inte ville ha dem.

Barnen fördes efter en tid över till lägret Druzjba – Vänskap. Där var förhållandena ännu sämre, enligt Vitalij. De fick sova på smutsiga madrasser utan lakan. Om barnen var uppstudsiga stängdes de in i ett källarutrymme:

– En flicka stängde de in i källaren i fyra timmar. De sade att ”ni stödjer Ukraina, ingen vill ha er”.

Vitalij berättar också att ledarna försökte tvinga barnen att att sjunga den ryska nationalsången, men att barnen vägrade lära sig den.

Andra barn som The Insider pratat med har inte fått ett lika brutalt bemötande, men alla berättar om dåliga förhållanden och undermålig kvalitet på maten.

Många ukrainska barn som skickats till Ryssland har adopterats av ryska föräldrar.

Den 17 mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin och mot landets barnombudsman Marija Lvova-Belova, som själv adopterat en ukrainsk flicka.

Båda pekas ut som ansvariga för krigsbrott, det vill säga deporteringen av barn från Ukraina.

Saknade: Ionina Oleksandrivna, 15, från Bachmut. Valentin Mustjatse, 12, från Krinki. Angelina Zavadska, 17, från Cherson. Artem Mamenko, 14, från Kochani.