Sonen är i Sverige – själv är han vid fronten i Ukraina

Publicerad 2022-12-24

Sergejs 10-årige son Yura är flykting i Sverige.

Själv är han kvar i Ukraina.

– Det är svårt för mig att han är så långt borta, säger Sergej Gorbatenko.

Yura och pappa Sergej tillsammans i Ukraina.

Den 30 mars lämnade ex-frun Juliia och sonen Yura hemstaden Slovjansk. De flydde från kriget till lugna Sverige, och bor nu på ett före detta äldreboende i Kumla.

Sergej Gorbatenko, 38, tilläts som alla andra vuxna män under 60 år inte att lämna Ukraina – och ville det inte heller:

– Om jag måste kriga, så krigar jag. Vi måste försvara vårt land. Men eftersom jag inte har gjort lumpen fortsätter jag arbeta som journalist, säger han.

Sergej tycker det är jobbigt att Yura är så långt borta, men också väldigt skönt:

– Det är en dubbel känsla. Det är svårt för mig att han är så långt borta, jag har inte sett honom på länge. Jag kan inte hålla om honom, se honom i ögonen, se hur han utvecklas. Men å andra sidan är jag tacksam mot Sverige, säger han och fortsätter:

– I området där Yura och Juliia bodde har ryska raketer redan landat tio gånger. Hus i närheten är raserade och fredliga invånare har dött där. Så jag är mycket glad över att de lämnade Slovjansk.

Sergej Gorbatenko är journalist i Donetsk-området. Här är han på uppdrag vid den ukrainsk-ryska fronten.

Sonen dödad med sex knivhugg

Som journalist håller han sina läsare informerade om de ryssarnas agerande i den ockuperade delen av Donetsk-området. Ibland åker han till fronten och intervjuar ukrainska soldater, ibland träffar han stadsbor som sökt sig till en mötesplats för att få varm mat. Arbetet är mycket omväxlande:

– För några dagar sedan ringde volontärer från Izjum och berättade att de hade hittat 20 döda ryska soldater. Vi åkte dit och jag tog bilder när de tog hand om kropparna. För närvarande lämnar inte Ryssland ut kroppar efter döda ukrainare, de måste bytas mot döda ryska soldaters kroppar, förklarar Sergej.

På plats i det befriade Izjum mötte han en man på gatan:

– Hans son hade dödats med sex knivhugg bara för att han stödde Ukraina när staden var ockuperad, säger Sergej.

Han vill inte att sonen ska återvända från Sverige på länge:

– Så länge Ryssland kan beskjuta varje punkt i vårt land med raketer, så länge det finns ett dödshot mot Yura, kan han inte återvända, säger Sergej.

”Önskar att Putin döms till döden”

Han ser inget snabbt slut på kriget. Tvärtom:

– Jag tror kriget kommer att pågå mycket länge, det tar inte slut förrän Ryssland sönderfaller i olika stater. Så länge Ryssland finns kommer de att utgöra ett hot mot oss, säger Sergej.

Vad vill du säga till Vladimir Putin?

– Inte någonting, själva tanken att prata med honom känns otrevlig. Den där sjuke gamle mannen har inget att förlora här i livet, därför skickar han sitt eget lands unga människor i döden. De i sin tur dödar våra kvinnor, barn och män. Jag önskar att han ska dömas för alla sina brott av en internationell militärtribunal, säger Sergej.

Hur länge står ukrainarna ut med kriget?

– Det ukrainska folket är byggt för att stå ut med allt, säger Sergej Gorbatenko.

ANNONS