”Katastroferna i USA beror på klimathotet”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

FN slår fast: Den globala uppvärmningen är orsak till orkaner och skogsbränder

självförvållat Flera katastrofer, bland annat de våldsamma bränderna som nu skakar Kalifornien orsakas av människan själva.

Förödande orkaner och skogsbränder har ödelagt delar av Nordamerika.

Nu slår FN:s klimatpanel för första gången fast att det är en effekt av den globala uppvärmningen.

I samma rapport framkommer att framtidens skräckscenarier med torka och svält ligger närmare än vi hittills trott.

Också våldsamma orkaner och översvämningar hade kunnat undvikas i vissa fall. Här bilder från New Orleans efter orkanen Katrinas framfart.

FN:s klimatpanel IPCC målar i en ny rapport upp en ännu dystrare bild av klimatförändringarna än tidigare.

Samtidigt konstaterar panelen, som förra månaden slog fast att människan med 90 procents säkerhet ligger bakom jordens uppvärmning, att vi med säkerhet redan har de negativa effekterna av klimatförändringarna här.

Ett exempel är de kraftiga orkaner och förödande skogsbränder som drabbat Nordamerika. ”Klimatförändringarna påverkar nu fysiska och biologiska system i hela världen” skriver forskarna i rapporten, som nu ska granskas av regeringsrepresentanter från olika länder innan den presenteras i Bryssel nästa månad.

Fattiga drabbas hårdast

År 2001 menade samma panel att man ännu inte säkert kunde säga att effekterna av den globala uppvärmningen märktes.

– Saker händer, och de händer fortare än vi förväntat oss, säger Patricia Romero Lankao, en av forskarna i panelen, till AP.

– Vi står verkligen inför en massutrotning av arter, säger Terry Root, en annan av forskarna.

De fattiga i världen kommer att drabbas hårdast, enligt rapporten. Redan år 2030 kommer förekomsten av bland annat malaria och diare-sjukdomar ha ökat markant. Befolkningen i Asien och Afrika kommer att drabbas av förändringarna i högre grad än Europa, Nordamerika och Australien, men ingen kommer undan.”I de flesta delar av världen kommer livsstilen i de flesta befolkningssegment att förändras på grund av klimatförändringarna”, skriver forskarna.

Går att bromsa

Men allt i rapporten är inte nattsvart. Forskarna slår också fast att om koldioxidmängden i atmosfären stabiliseras till nuvarande nivå kommer de flesta negativa effekter att kunna undvikas.

Dessutom finns det vissa fördelar med ett varmare klimat, skriver forskarna. I vissa delar av världen kommer skördesäsongen att förlängas, vilket ger mer mat, men bara under en begränsad tid.

Forskarna skriver också att de positiva effekterna av av varmare väder att bli flera ju långsammare förändringarna i klimatet sker, så att växter, djur och ekosystem får tid att anpassa sig.

Rapporten är den andra av fyra förväntade rapporter från rådet under året.

3,2 miljarder kan sakna vatten

Forskarna i FN:s klimatpanel har kommit fram till att effekterna av den globala uppvärmningen kommer fortare än väntat.

Läs också

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln