”Fullt kaos” efter Kristerssons vändning om könslagen

Publicerad 2024-04-04

Det fortsätter att storma inom Moderaterna när det gäller den nya könslagen.

Detta efter Ulf Kristerssons vändning när han plötsligt sa att han är kritisk till delar av lagförslaget.

– Folk är ursinniga, säger en M-källa.

Socialutskottet gick på torsdagen vidare med förslaget om en ny könstillhörighetslag.

Frågan splittrar Tidöpartierna och M och L har behövt söka stöd inom S för att få igenom förslaget.

Även inom Moderaterna fick ett stort motstånd. Och ilskan har spätts på efter statsminister Ulf Kristerssons plötsliga uttalande under torsdagseftermiddagen.

Då sa han att han är kritisk till den delen av lagförslaget som vill sänka åldersgränsen att få byta juridiskt kön från 18 till 16 år.

– Jag hade gärna själv sett 18-årsgräns och därmed inte blandat in föräldrar i frågan. Men nu är det det här förslaget som ligger på riksdagens bord, sa han.

Partimedlemmar uppges vara ursinniga efter Ulf Kristerssons vändning.

”Total förvirring”

Källor vittnar nu om oro och ilska inom partiet efter uttalandet.

–Det är fullständigt och totalt kaos i partiet och riksdagsgruppen nu. Folk är ursinniga, säger en M-källa.

– Först skulle han tvinga oss att sänka till 16. Trots att mer än 80 procent av gruppen är emot. Han hotar med att ta ifrån de som röstar emot alla uppdrag. Sedan när bläcket knappt har hunnit torka från Socialutskottets justering idag går Ulf ut någon timme senare och tar avstånd från det förslag han själv drivit fram och godkänt.

Enligt källan förväntar sig kritikerna nu att lagförslaget ändras till 18 år, och i annat fall att M röstar emot om att förslag om att sänka gränsen till 16.

Även en annan källa reagerar på att Kristersson vändning kom så plötsligt.

– Att Ulf går ut någon timme efter att Socialutskottet slutjusterat förslag och sågar det har ju vänt upp och ner på allt. Det kommer behöva vara många möten. Det är total förvirring nu.

Kommer rösta nej

Den 17 april ska riksdagens kammare rösta om frågan. Statsministern förväntar sig att samtliga röstar för.

Men missnöjet är utbrett, och riksdagsledamoten Ellen Juntti har redan meddelat att hon kommer att rösta mot och trotsa partipiskan.

– Detta kan jag inte rösta ja till, för då kan jag inte se mig själv i spegeln. Jag tycker man ska våga stå för saker och ting och inte fega ur, som jag tycker alldeles för många gör, säger hon till Härryda-Posten.

Tidigare partiledaren Ulf Adelsohn har flera gångar kritiserat förslaget på Facebook. I onsdags krävde han svar från partiledningen.

”Kan efter en vecka bara konstatera att ingen har försökt förklara varför Moderaterna röstar för denna förändring av ålder för juridiskt könsbyte. Däremot många som också var kritiska. Finns det verkligen ingen i partiledning eller övrigt som kan svara?”, skrev han på Facebook.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln