S rustar för intern splittring om nya könslagen: Har rutiner

Publicerad 2024-04-04

Snart ska riksdagen rösta om den uppmärksammade könstillhörighetslagen.

Frågan splittrar regeringen, men även inom Socialdemokraterna finns en spricka som kan öppnas när kammaren går till omröstning.

– Vår linje kommer att vara tydlig, säger S-toppen Fredrik Lundh Sammeli.

På torsdagen ska riksdagens socialutskott rösta om den nya könstillhörighetslagen.

Frågan splittrar såväl Tidöpartierna som regeringen, där KD och SD ställer sig emot de ändringar som M och L vill genomföra.

Även inom S är lagen mycket kontroversiell. Kvinnoförbundet, S-kvinnor, lett av Annika Strandhäll ställer sig emot förslaget.

KD har valt att begära kvittningsförbud när frågan kommer upp i riksdagens kammare den 17 april. Det innebär att samtliga ledamöter måste dyka upp till omröstningen.

Därmed ställs frågan om vilka ledamöter som ställer sig emot förslaget på sin spets och risken är att partipiskorna inte är tillräckligt skarpa för att kuva motståndare till den nya lagen.

S-toppen: Vi har rutiner om någon avviker

Fredrik Lundh Sammeli är S vice ordförande i socialutskottet. Han säger att partiet står bakom förslaget.

– Vi kommer att stödja det. Vi har såklart enskilda ledamöter som tycker både att det här är för urvattnat och vi har människor som tycker att vi inte borde fatta det här beslutet.

Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet

– Men i det stora hela så är vi trygga med att det här i grunden är ett förslag som vi har jobbat fram som regering, nu ligger det på riksdagens bord, vi tillför en del bra perspektiv i processen och kommer att kunna fatta beslut om det här innan sommaren.

Samtliga S-ledamöter trycker på grön knapp?

– Ja, det är ingången när vi tar beslut i riksdagsgruppen. Sedan har vi rutiner för alla olika ärenden om det är så att någon har skäl att avvika, men vår linje kommer att vara tydlig.

Frågan är viktig för statsministern

Exakt vilka rutiner som partiet har för att hantera läget är dock oklart.

Men även inom Moderaterna är läget osäkert. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det talas om ett stort motstånd i riksdagsgruppen mot den nya lagen, som är särskilt viktig för statsminister Ulf Kristersson (M).

Den nya lagen har tagits fram på ett ovanligt sätt.

I regel är det regeringen som bereder och lägger fram förslag på nya lagar, men eftersom KD hoppade av har det i stället varit riksdagens socialutskott som har skött arbetet.

På torsdagen lägger utskottet sista handen vid förslaget och lämnar över det till kammaren för omröstning den 17 april.

Då tvingas samtliga 349 ledamöter bekänna färg.

Annika Strandhäll, tidigare minister och ledare av S-kvinnor, Socialdemokraternas kvinnoförbund.