Kristerssons kritik mot egna könslagen: Hade gärna sett 18-årsgräns

Publicerad 2024-04-04

Tidöpartierna är splittrade om den nya könslagen och enligt uppgifter är frågan central för statsminister Ulf Kristersson (M).

Men statsministern är själv kritisk till en del av lagförslaget.

– Jag hade gärna själv sett 18-årsgräns och därmed inte blandat in föräldrar i frågan, säger Ulf Kristersson.

På torsdagen gick en majoritet i socialutskottet vidare med förslaget om en ny könstillhörighetslag.

Men frågan splittrar Tidöpartierna, vilket gör att M och L har behövt söka stöd inom S för att få igenom förslaget.

Både M och S har interna slitningar i frågan och inom M har det talats om ett kompakt motstånd i partiets riksdagsgrupp.

Men statsminister Ulf Kristersson vill likväl få igenom lagen.

– För mig personligen är den inte viktig. Däremot är det här en fråga som det är sedan lång tid tillbaka finns en bred majoritet i riksdagen för, säger statsministern.

Ulf Kristersson säger vidare att det har funnits en bred majoritet för att ändra lagen sedan 2011 och att frågan varit utredd sedan 2014.

Ulf Kristersson är kritisk till en del av lagförslaget.

”Det här är en svår fråga”

När riksdagens kammare ska rösta om frågan den 17 april förväntar sig statsministern att samtliga i partiet röstar för.

Hur trygg är du med att alla ledamöter från Moderaterna kommer att rösta för?

– Ja, Moderaterna brukar hålla ihop som parti även i svåra omröstningar. Så det är vår utgångspunkt. Sedan har jag respekt för att det här är en svår fråga.

Kristersson pekar på att andra nordiska länder har en motsvarande lagstiftning, att den svenska könstillhörighetslagen är 50 år gammal och att den inte skiljer mellan kirurgiska ingrepp och juridisk könstillhörighet – något den nya lagen ska göra.

– Det finns goda skäl att modernisera den svenska lagstiftningen. Det har också varit Moderaternas uppfattning i mycket lång tid, säger statsministern vidare.

Vill inte ha sänkt åldersgräns

I en del hade Ulf Kristersson dock velat sen en ändring: åldersgränsen.

I förslaget på ny lag sänks åldersgränsen för att ändra juridiskt kön från 18 till 16 år, dock med målsmans godkännande. Det är en förändring som Kristersson inte är helt nöjd med.

– Jag hade gärna själv sett 18-årsgräns och därmed inte blandat in föräldrar i frågan. Men nu är det det här förslaget som ligger på riksdagens bord, säger han.