Ett steg närmare ny könslag – Moderaterna splittrade

Publicerad 2024-04-04

På torsdagen klubbade riksdagens social­utskott igenom förslaget om en ny köns­tillhörighets­lag.

Men inom Moderaterna är motståndet fortsatt starkt och social­tjänst­minister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att partiet inte är klara med frågan.

– Vi kommer att fortsätta diskutera det här.

Moderaterna och Liberalerna går vidare med förslaget om att göra det enklare att byta juridiskt kön och förändra processen när en köns­korrigering utförs med kirurgiska ingrepp.

På torsdagsförmiddagen gick socialutskottet vidare med förslaget som nu går till omröstning i riksdagen den 17 april.

Men motståndet mot förslaget är omfattande inom Moderaterna och även i partiets riksdagsgrupp är ledamöter tveksamma.

Ministern: ”Stor samsyn”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall säger att Moderaterna stått bakom sin uppfattning under en längre tid men att hon har förståelse för att frågan är komplex.

– Det förs en bra dialog och den har varit öppen och tydlig, säger statsrådet.

Är din bild att alla moderata ledamöter i riksdagen är med på det här?

– Jag har ingen annan uppfattning än att det finns en stor samsyn i dag. Att det finns olika uppfattningar och att det har funnits många frågor, det tycker jag är naturligt.

Camilla Waltersson Grönvall vill inte svara nej på frågan om det är ett alternativ att låta Moderaternas riksdagsledamöter rösta efter samvete.

– Vi kommer att fortsätta diskutera det här i riksdagsgruppen men vi har fattat ett beslut i Moderaterna som vi står bakom och som är väldigt väl avvägt.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

M-ledamoten: Ingen får rösta enligt samvete

Partikollegan Johan Hultberg, som sitter i socialutskottet, säger att Moderaterna kommer att leverera den lag som man har lovat att leverera.

– Moderata riksdagsgruppen är en gemensam riksdagsgrupp som har ett gemensamt agerande. Vi har diskussioner, vi landar i gemensamma ställningstaganden och det gör vi naturligtvis också i den här frågan.

Ledamöterna får alltså inte rösta som man känner för den 17 april?

– Vi har en arbetsordning i riksdagsgruppen, den är tydlig. Vi har en partilinje som vi har varit tydliga med innan valet, att vi vill göra det enklare att ändra det juridiska könet och det gör vi nu också i den här frågan.

– Det är naivt att tro att diskussionen skulle vara över i och med det här. Den här frågan har varit hett debatterad i samhällsdebatten i årtionden och jag ser fram emot att den kommer att fortsätta.