Rekordvarmt på jorden - varmaste halvåret någonsin

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Klimatförändringarna fortsätter att ticka som en bomb.

Nu har vi haft det varmaste halvåret någonsin, enligt vädermyndigheten NOAA.

– Det här är väldigt illa, men inte heller överraskande, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Det senaste halvåret var det varmaste som någonsin uppmätts. Det var hela 0,09 grader varmare än förra rekordet som sattes 2010.

Statistiken har sammanställts av National Oceanic and Atmospheric Administartion, NOAA, som har tittat på medeltemperaturen över världen sedan 1880.

– Det här är väldigt oroväckande. Men det ligger i linje med vad man kan förvänta sig och vad klimatforskare och klimatmodellen pekat på det senaste decenniet, säger Martin Hedberg.

"Beror på mänskligheten"

Mellan januari och juli var det 0,85 grader varmare i världen än den genomsnittliga temperaturen som varit under hela 1900-talet.

I luften över havet var det 0,65 grader varmare och i luften över land 1,40 grader varmare.

– Det kan se litet ut om man bara tittar på en decimal, men det är en ganska stor förändring om man tänker på att det här medelvärdet är sammansatt av tusentals stationer. Så det är en tydlig förändring.

Nu finns risken att världen inte klarar FN:s klimatmålsättning: att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

– Just nu är vi på väg mot en situation där vi gör jorden varmare än två grader. Det är inte hugget i sten, men det beror helt enkelt på vad mänskligheten bestämmer sig för, säger han.

Svårt att stoppa uppvärmning

På onsdagen träffades företrädare för 46 länder vid en klimatmöte i Paris. Enligt FN:s klimatchef Christiana Figueres krävs det att det införs mer förnybar energi och kanske till och med att länderna tar tillvara på luftburen koldioxid för att spara den under jorden.

– Vetskapen säger oss att tiden rinner ut, sade hon till AP.

Men enligt Martin Hedberg är det inte säkert att de åtgärderna räcker. Även naturen släpper ut en hel del växthusgaser.

Exempelvis kommer de smältande glaciärerna göra havsytorna allt större och mörkare vilket på ett naturligt sätt kommer stärka uppvärmningen.

– Naturen ser ingen skillnad på människors eller jordens växthusgas. Vi har och är på väg att kicka igång sådant som vi inte kan göra någonting åt, säger han.

– Vi kan inte stoppa glaciärer från att börja smälta. Vi måste se till att den inte börjar smälta.

Följ ämnen i artikeln