15 år gamla filmklipp sprids efter Eurovisiondemonstration

Publicerad 2024-05-10

Gårdagen präglades av Eurovisionprotester i Malmö.

Nu sprids desinformation efter demonstrationen.

På nätet cirkulerar ett 15 år gammalt klipp som påstås visa protesterna från igår.

Polisen har varnat för spridning av desinformation och falska bilder under Eurovision i Malmö. Nu sprids just det på sociala medier.

P4 Malmöhus rapporterar att våldsamma scener med maskerade demonstranter som attackerar polisfordon cirkulerar och påstås vara från gårdagens Eurovisionprotester i Malmö.

Men filmerna är 15 år gamla och visar oroligheter som kopplade till när Israel spelade en match David Cup-tennis mot Sverige i Malmö 2009.

– Man får hålla sig källkritisk när man ser klipp som väcker starka känslor. Men vi kan konstatera att klippet är gammalt från 2009 och inte har något med gårdagens demonstration att göra, säger Filip Annas på polisen region syd.

Polisen uppmanar nu allmänheten att höra av sig om man tagit del av information som man misstänker kan vara felaktig.

– Detta blev ganska snabbt avdömt, så det är vi är tacksamma för, säger Filip Annas.

Demonstrationen i Malmö på torsdagen.

Gårdagens demonstration i Malmö gick lugnt till enligt polisen n är över 10 000 personer protesterade mot Israels medverkan i Eurovision.

Polisen har sedan tidigare varnat för att ryktesspridning är ett av de största hoten under Eurovision.

”Sverige är en måltavla för informationspåverkan där falska rykten och felaktiga nyheter sprids. Var därför uppmärksam på ryktesspridning och propaganda som kan dyka upp i samband med Eurovision Song Contest. Var särskilt vaksam på information som upprör, skrämmer och skapar starka känslor”, skrev polisen på sin hemsida.

Polisen bevakar demonstrationen i Malmö.

Följ ämnen i artikeln