Undersköterskan Jacquelines, 32, ilska när Nattis stänger: Skitförbannad

Uppdaterad 2024-05-21 | Publicerad 2024-05-20

Undersköterskan och ensamstående tvåbarnsmamman Jacqueline Wennersten är beroende av nattis för att kunna jobba som undersköterska.

Tvåbarnsmamman Jacqueline Wennersten, 32, arbetar som undersköterska på kvällar och nätter.

Nu kan hon bli tvungen att säga upp sig – om Nattis verksamhet i Värnamo stängs ner.

– Jag är skitförbannad, säger hon.

Jacqueline Wennersten tar ensam hand om sina två barn, elva och två år gamla, och jobbar heltid som undersköterska i hemtjänsten i Värnamo.

För att få vardagen att gå ihop är nattis, barnomsorg på obekväma arbetstider, avgörande för familjen då hon jobbar mycket kväll och helgpass.

Nu föreslår Barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun att verksamheten ska pausas. Det för att spara in knappt 2 miljoner kronor.

Om det blir verklighet får Jacqueline Wennersten och barnen stora problem.

– Det kan innebära att jag blir av med mitt jobb. De är inte skyldiga att ge mig någon form av dagtidstjänst, säger hon.

Att byta bort en fast tjänst mot timmar på dagtid skulle innebära lägre lön i slutet av månaden.

– Då blir det en oro från det hållet i stället, om man kommer att få ihop ekonomin så att man klarar sig, säger hon.

Värnamo kommun vill spara pengar.

”Ett rop på hjälp”

För att försöka hitta lösningar har Jacqueline Wennersten sänt ut ”ett rop på hjälp” i ett inlägg i sociala medier där hon ber om tips på en barnvakt på kvällar och helger.

Hennes nära och kära bor antingen långt bort eller jobbar mycket obekväma tider de med. Så det är svårt att hitta någon som kan ställa upp utan betalning.

– Men när jag räknat på det så kommer det bli minst 2 000 kronor per vecka, och jag behöver varannan. Jag vet inte hur jag ska få ihop den ekonomin, säger hon.

Redan 2021 beslutade kommunen att krympa Nattis-verksamheten. Sedan dess har verksamheten haft stängt varannan helg och på storhelger.

Genom en namninsamling lyckades Jacqueline Wennersten samla nästan 700 namn mot förslaget.

Oenighet kring behovet

Ett av argumenten som framförs i barn- och utbildningsnämndens sammanträdesprotokoll från april är att behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid har minskat.

Men förslaget har också kritiserats av personal inom Nattis verksamhet. De anställda håller inte med om att behovet har minskat, rapporterar Värnamo Nyheter.

– Uppgifterna som ligger till grund för förslaget stämmer inte. Behovet är väldigt stort och har ökat den senaste tiden, säger en av de anställda till tidningen.

Enligt personal som VN pratat med går ett 30-tal barn på Nattis just nu, och fler är på väg in. Enligt en anställd hinner Nattis ”inte med alla inskolningar”.

”Är vår trygghet”

När Jacqueline Wennersten kontaktat barn- och utbildningsnämnden ordförande i Värnamo, Maria Johansson, om förslagen kring Nattis har svaret blivit att kommunen ”prioriterar den lagstadgade verksamheten”.

Kommuner är inte skyldiga att erbjuda förskola utanför arbetstid, enligt Skollagen.

Jacqueline Wennersten är besviken på responsen från kommunen och menar att en nedläggning av nattis skulle få stora konsekvenser för många familjer.

– Nattis är ju vår trygghet, båda föräldrarnas och barnens trygghet. Det är ofta samma personal och det är samma ställe, säger hon.

– Tar de bort Nattis och vi får försöka lösa det här själva så kommer barnen att flyttas runt till olika ställen. Det kan vara tre, fyra olika personer på en vecka. Det är ingen trygghet.

Aftonbladet har sökt ordföranden Maria Johansson för en intervju. Hon har avböjt att kommentera frågan om Nattis innan nästa nämndemöte, som ska hållas på onsdagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln