Skärpta krav på vattenrening från PFAS senast 2026

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-01

Striktare krav på rening av avloppsvatten föreslås av EU som en del av Europeiska kommissionens ”Gröna giv”. Något som kan bli dyrt för förorenaren.

EU inför en striktare policy för att rena vatten från PFAS så att evighetskemikalien inte hamnar i vattendrag och förorenar djur och människor.

Införandet av EU:s nya vattenreningsdirektiv arbetar utifrån principen ”förorenaren betalar” och är den första av sitt slag i EU. Detta kommer särskilt att påverka kosmetik- och läkemedelsindustrin uppger EU i ett uttalande på kommissionens hemsida. Enligt det nya direktivet kommer nämnda industrier krävas att betala minst 80 procent av kostnaderna för att avlägsna mikroföroreningar, såsom mikroplaster och PFAS (per- och poly­fluoroalkyl­ämnen), från avloppsvatten.

Direktivet syftar till att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön från skadliga utsläpp av avloppsvatten och kommer att ”leda till renare floder, sjöar, grundvatten och hav i Europa”. Det kommer också att införa systematisk övervakning av mikroplaster vid inlopp och utlopp av avlopps­reningsverk, men även i slam. Vidare kommer övervakning av PFAS, även kända som ”evighetskemikalier”, intensifieras på grund av deras motståndskraft mot nedbrytning.

Den nya lagstiftningen är en del av EU:s nollförorenings­handlingsplan för att uppnå en miljö som är fri från skadliga föroreningar senast 2050. För att direktivet ska träda i kraft måste det formellt antas av Europaparlamentet och rådet och kommer därefter att träda i kraft 20 dagar efter dess publicering i Europeiska unionens officiella tidning. Medlemsländerna ska ha implementerat kraven senast år 2026.

Läs mer på Europeiska kommissionens webbplats.