Efter Aftonbladets avslöjande: Förbud mot PFAS tas upp i riksdagen

Publicerad 2023-11-30

Efter Aftonbladets avslöjande om PFAS i skönhetsprodukter kommer riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) att begära att frågan tas upp i riksdagen.

– Vi försökte under många år få till en skärpning inom EU för det gäller kemikalier men det har blivit en långbänk, säger tidigare EU-parlamentarikern Jytte Guteland.

Efter att Aftonbladet uppmärksammat att vissa skönhetsprodukter innehåller förbjudna PFAS-ämnen, vill den tidigare Europaparlamentarikern och gruppledaren i Europaparlamentets miljöutskott, Jytte Guteland (S), se en snabbare skärpning av lagarna kring PFAS.

– Det borde redan ha presenterats för EU- parlamentet som går till val i vår och det är risk för att det förbises igen. Därför är det viktigt att den svenska regeringen tar sitt ansvar i den här frågan. Vad gör de multinationella företagen för att skydda sina kunder? Den frågan vill man att regeringen ska ställa, säger riksdagsledamoten Jytte Guteland ledamot Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen.

Jytte Guteland (S).

Studier visar: PFAS orsak till cancer och fertilitetsproblem

Jytte Guteland hänvisar till att flera studier visar att PFAS kan var orsaken till sköldkörtel- och fertilitetsproblem men även cancer.

– Det har blivit ett folkhälsoproblem när man upptäcker PFAS i blodet hos vanliga människor. Jag kommer att vända mig till miljöministern från regeringens sida bör man hänvisa till försiktighetsprincipen så att det här miljögifter blir förbjudet snabbt, säger Jytte Guteland.

Kemikalier överlag går idag under flera olika direktiv på EU-nivå, beroende på bransch.

– Det finns en tendens att när det är kemikalier som hamnar nära människor kan det ha sämre skydd och det handlar om i vilket direktiv det regleras och detta är en paradox. Leksaksdirektivet exempelvis är svagare än för de kemikalierna som förekommer i bilar, trots att barn kan stoppa leksaker i munnen, säger Jytte Guteland.

Det är inte ovanligt att förslag från EU kommissionen där hälsoaspekter är inblandade har blivit tillbakavisade eller förhalade av krafter från branschen.

– Det finns branschföreningar som ser risker med regleringar på EU- nivåer så det är viktigt med transparens. Det finns register i EU där man måste skriva in vilka tjänstemännen pratar med för det finns krafter som vill motarbeta förbud. Det blir då tydligt om vissa springer hos stora företag eller att det förekommer lobbyism.

”Ska inte vara en kvinnofråga”

Hon upplever att det finns en slapphet i lagstiftningen av produkter som vänder sig till kvinnor och att den här typen av regleringar ofta blir mer förbisedda. Det med tanke på att PFAS är förbjudet i skidvalla men inte i produkter man applicerar på kroppen.

– När det gäller skönhetsindustrin har man historiskt sett varit svag i att ta tag i hälsoaspekterna. Men det handlar om konsumenträttigheter och ska inte vara en kvinnofråga. Man blir förbannad. Man låter skönhetsindustrin vara höljd i dunkel, menar hon.

Hon anser också att de multinationella företagen som inte drar tillbaka sina produkter med PFAS i borde ställas till svars för detta. Att det måste finnas respekt för det som man applicerar intimt på kroppen måste bli hårdare reglerat.

– Det är ignorant från stora företag som L'Oréal som ska värna om sina kunder och hälsa, att dra det här i en långbänk och inte ta det på allvar. Att prata om att fasa ut något när det är uppenbart att de vill göra pengar på de fortsättningsvis. Då tar man inte ta människors hälsa på allvar. PFAS borde varit förbjudet igår, säger hon.

Finns få skönhetsprodukter utan PFAS

I mars i år hade man en interpellation i EU-parlamentet om PFAS och det inkom rekordmånga, 5600, kommentarer.
Att det dröjer så läge med en PFAS-förbud inom just kosmetika tror läkaren Mark Smith i Bryssel beror på att det finns en komplexitet inom PFAS. Och att ämnet finns representerat i så olika branscher med olika funktioner.

– Man har velat se över möjligheterna till ett helhetsförbud därför är det många som ska komma till tals och ha åsikter, säger Mark Smith generalsekreterare på Natrue, och sakkunnig i EU om regleringar.

Han förklarar att det är väldigt svårt att hitta skönhetsprodukter idag som inte är kontaminerat med PFAS.

– Eftersom PFAS numera finns i vårt vatten, och många produkter har just vatten som huvudingrediens, är det svårt att garantera helt PFAS-fria produktioner idag, förklarar han.