Sminkjätten svarar: ”Vi fasar ut PFAS”

Uppdaterad 2023-12-05 | Publicerad 2023-11-20

L’Oréal-gruppen uppger i en skriftlig kommentar att de valt att sluta med PFAS i sin tillverkning av skönhetsprodukter.

Men väldigt mycket produkter finns kvar till försäljning där PFAS-ämnen finns listade i ingredienslistorna.

– Det är svårt att säga något generellt om hur länge produkter kan komma att finnas kvar på hyllan, säger Maria Mossenberg, kommunikations­direktör på L’Oréal Sverige.

Flest produkter med PFAS i innehållsförteckningens hittade forskarna i produkter från franska L’Orealgruppen.

Maria Mossenberg, kommunikations­direktör på L’Oréal Sverige.

I ett mejl till Aftonbladet uppger de att de slutat med PFAS 2020. Ämnet PFAS, och en eventuell utfasning, är dock inte nämnt specifikt i deras senaste hållbarhetsrapport som kom 2022. Och en av deras storsäljare Revitalift dag- och nattkräm med PFAS listat i ingredienslistan säljs fortfarande på flera webbshoppar.

I ett mejl till Aftonbladet uppger L’Oréal Sverige att ”Maybelline color sensational mono ögonskugga, Urban Decays ”Mon eyeshadow” och Kiehls ”Ultra facial oil-free lotion” har utgått ur sortimentet, enligt Maria Mossenberg, kommunikationsdirektör på L’Oréal Sverige.

Maybellines ögonskugga marknadsförs dock fortfarande på Maybellines egen hemsida, med PTFE, listat i ingredienslistan. Urban Decay finns fortfarande till försäljning på sajter som Feelunique och Lookfantastic.

Kiehls ”Facial fuel energizing moisture treatment for men” och ”Biotherm blue therapy red algae uplift” har omformulerats utan PFAS sedan 2020 uppger Mossenberg och hänvisar till företagets ambitiösa hållbarhetsarbete, som bland annat innebär att fasa ut fossilbaserade oljor ur produkterna senast 2030.

”Vi har implementerat mätbara, vetenskapliga mål för att begränsa vår påverkan när det gäller klimat, vatten, biologisk mångfald och naturresurser, med den övergripande ambitionen att verka inom de planetära gränserna innan 2030. Vi har valt att fasa ut PFAS från våra produkter i enlighet med denna hållbarhetsambition”, uppger Mossenberg.

Följ ämnen i artikeln