Därför röstar han på Nyans: ”De vill stoppa Paludan”

Publicerad 2022-09-12

Rasmus Paludans turné med koranbränningar har fått många Rosengårdsbor att rösta på partiet Nyans.

Det är droppen som fått bägaren att rinna över i det annars så socialdemokratiska distriktet, menar rosengårdsbon Mohammed Eljechi.

– Det är det enda parti som har sagt att de ska stoppa Paludan. Att han kommer hit och provocerar gör att muslimer vill rösta på Nyans.

I valdistriktet Rosengård centrum i Malmö ser Nyans ut att bli det näst största partiet.

Här får kategorin övriga partier 30,9 procent och mycket talar för att det är det nya Nyans som ligger bakom. I så fall är det näst största parti på Rosengård, tätt efter Socialdemokraterna som fått 38,3.

När Aftonbladet pratar med boende på Rosengård dagen efter valet svarar flera unga och medelålders muslimska män att de har röstat på Nyans. Partiets muslimvänliga approach tilltalar.

– Jag brukar rösta på Socialdemokraterna men nu röstade jag på Nyans. De säger att de vill hjälpa muslimerna, säger Mohammed Eljechi.

”De enda som sagt att Paludan ska stoppas”

Huvudanledningen till hans partibyte är den högerextreme danske politiker Rasmus Paludan turné med koranbränningar i Sverige.

– Det är klart att när muslimerna hör att ett parti vill gynna dem för framtiden så väljer de det. Det är också det enda parti som har sagt att Paludan ska stoppas. De andra partierna har inte ens nämnt det, säger Mohammed Eljechi.

Han tycker det är fel att polisen ger Rasmus Paludan tillstånd att åka runt i Sverige och hetsa mot muslimer och undrar en smula vad som hänt om han själv ställt sig och manifesterat mot exempelvis judar. Trots den svenska yttrandefriheten.

– Jag tror inte att jag som muslim hade fått göra det.

Mohammed Eljechi

En annan sak med Nyans som han gillar är att de vill främja friskolor. Han tycker det ska få finnas muslimska friskolor och tycker att etablerade partiet har motarbetat dem.

Vad tänker du om att Nyans partiledare har haft kopplingar till Grå vargarna, ett fascistiskt parti i Turkiet?

– Jag går på det som han säger nu. Inte det som har hänt tidigare, säger Mohammed Eljechi och fortsätter:

– Om partiet har något i kikaren för att gynna sig själva och inte muslimer så kommer man märka det i framtiden. Ingen kan gömma sig.

”Bryr sig om invandrare”

Inne i köpcentret i Rosengård flanerar Omar Bateek med sin lilla dotter. Han har röstat på Nyans i valet och har många vänner som också har gjort det.

– De bryr sig om alla invandrare och kan göra allt för oss. De lyssnar på oss, säger Omar Bateek.

Omar Bateek

Utanför Rosengårdsskolan kommer Rahmi Ibrahim promenerande med en barnvagn. Han är bekymrad över valresultatet. Det är inte bra när de etablerade partierna tappar röster till ett nytt, oprövat kort, menar han.

– Många gick till Nyans och lämnade andra partier. Det blir problem då. De andra måste stärkas, säger Rahmi Ibrahim.

Han känner en uns av besvikelse över att han ännu inte får rösta i Sverige. Då hade han valt någon i det rödgröna-blocket.

– Socialdemokraterna eller vänstern. Eller kanske Miljöpartiet. De är bra.

På andra sidan vägen dominerar SD

Hadi Al-Sakeeri är ytterligare en ung man på Rosengård som valde att rösta på Nyans.

– Det är lite utanför boxen. Det är något nytt. Något för folket, säger Hadi Al-Sakeeri.

Han konstaterar att valresultatet ser helt annorlunda ut på andra sidan motorvägen. Där ligger bostadsområdet Almgården. Där blev Sverigedemokraterna största parti med 37,3 procent. Följt av Socialdemokraterna på 33,3 procent.

Hadi Al-Sakeeri och hans vänner berättar att de kan märka av en viss fientlighet om de vistas på Almgården.

– Det är som att de ser en vit björn. De kommer ut på balkongerna och undrar vad man gör där. Inte alltid, men det händer, säger han.

Aftonbladets team försöker även fråga ett antal kvinnor på Rosengård om hur de röstade. Men ingen av dem vill medverka i en intervju.