Nyans om troliga valframgången: Vi stannar inte här

Partisekreteraren: Kommer att fortsätta vår kamp

Publicerad 2022-09-12

Ännu pågår rösträkningen och inget valresultat har fastställts.

Trots det ser nystartade partiet Nyans ut att röna stor framgång i flera av landets kommuner.

– Detta är ett kvitto på att folk känner till oss och tror på vår politik, säger partisekreteraren Rami Hussein.

Årets val är Nyans första och trots att inget valresultat har fastställts så ser partiet – som inriktar sig på minoriteter med fokus på muslimer – ut att nå stora framgångar i flera kommuner både i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Nyans startades 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel. Han har tidigare sagt till Aftonbladet att de ser sin största chans att ta sig in både i kommunfullmäktige och riksdagen via partiets starkaste valkrets – Malmö.

Men med 210 av 212 valdistrikt räknade under måndagen ser Nyans ut att få 2,8 procent av kommunfullmäktigerösterna i Malmö och hamnar därmed precis under 3-procent spärren.

Även i Botkyrka kommun i Stockholm ligger övriga partier, där Nyans ingår, på 2,9 procent i kommunfullmäktige, vilket potentiellt innebär en chans.

Samma sak i Landskrona i Skåne där övriga partier ligger på 3,0 procent.

Tidigare centerpartisten Mikail Yüksel grundade partiet Nyans och är partiets ledare.

”Finns en chans”

Oavsett om Nyans tar sig in i något kommunfullmäktige konstaterar partisekreterare Rami Hussein att partiet har fått stort genomslag.

– Inledningsvis vill jag säga att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, men om vi kan tillgodräkna oss större delen av rösterna som redovisas under övriga partier så är det ett kvitto på att vi har förtroende.

Han poängterar att det relativt nystartade partiet har haft små medel att bedriva valkampanj på, men att de trots det har lyckats få många röster.

– Det är ett kvitto på att folk känner till oss, tror på vår politik och har ett behov av oss.

”Tydlig ståndpunkt gällande koranbränningen”

Som det ser ut nu ligger ni väldigt nära spärren till kommunfullmäktige i flera kommuner – tror du ändå att ni har en chans att komma in?

– Jag tror det finns en chans när man har räknat ihop utlandsrösterna och förtidsrösterna. Vi har fått internationell uppmärksamhet då vi har haft en tydlig ståndpunkt gällande koranbränningen, vilket jag tror kan påverka.

– Så vi är hoppfulla.

Rami Hussein, partisekreterare för Nyans.

Samtidigt menar han att oavsett valresultaten så har partiet lyckats.

– Hela konceptet med Nyans är att ge uppmärksamhet till viktiga frågor som vi har tryckt på. Vår yttersta önskan är såklart att bedriva de här frågorna men om vi inte får det så kan de andra partierna nu se att det finns potential i väljare som har valt att rösta på oss, och kan därmed driva våra frågor.

– Men oavsett så kommer vi att fortsätta vår kamp. Både i valet till Europaparlamentet om två år och i nästa riksdagsval. Vi stannar inte här.

”Folk röstar på det de vill ha”

Flera statsvetare tror att era förmodade framgångar har skett på bekostnad av Socialdemokraterna. Vad tänker du kring det?

– Jag tror att folk i slutändan röstar på det som de vill ha, oavsett om det är S eller något annat parti. Socialdemokraterna ska inte ha röster om folket inte vill se dem leda landet. De får skörda det som de har sått. Om de inte visar att de bryr sig om vissa väljare så kommer dessa att välja andra partier.

– Många tror att vi har tagit röster från det traditionella vänsterblocket, men jag tror att vi har lyckats nå ut till folk som tidigare har känt att det inte har funnits något alternativ för dem. Jag tror även att flera förstagångsväljare har rösta på oss, vilket är positivt då fler har deltagit i den demokratiska processen.

Demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö i februari i år.

Tror du att er framgång skakar om de traditionella partierna?

– Det hoppas jag att det gör och att de därmed kommer tillbaka till sina rötter igen och slutar att vända kappan efter vinden. De kan inte fortsätta att prata om invandrare som en belastning för samhället. De är en del av samhället. Utan invandring hade inte Sverige sett ut som det gör idag.

Om ni skulle komma in i någon kommun, vilka frågor ska ni driva då?

– Vi har flera viktiga frågor, däribland integrationen i samhället, skolverksamheten, och LVU-frågan. Det finns flera stora frågor, och olika kommuner har olika utmaningar.

Nyans vill förbjuda koranbränningar i Sverige. Skulle du säga att Rasmus Paludans koranbränningar kan ha bidragit till er eventuella framgång?

– Jag tror inte att hans koranbränningar har påverkat valet, utan jag tror snarare att det är de andra partiernas hållning till frågan som har påverkat och gjort folk upprörda. I stället för att säga att det är hets mot folkgrupp och försöka förhindra detta, har många hänvisat till yttrandefriheten. Men att bränna upp en helig skrift är att hetsa mot en stor del av den svenska befolkningen, och oavsett så är det många som blir upprörda över detta.

En av Nyans valarbetare delar ut valsedlar vid en röstningslokal i Rosengård i Malmö.

”Anklagats för islamism från dag ett”

I söndags fick ni kritik för att företrädare för ert parti skulle haft flaggor och kampanjade för nära en vallokal i Rosengård i Malmö under valdagen.

– Har du sett några bilder på detta? Jag har inte sett några bilder på detta. Vi har bedrivit den här valkampanjen by the book, och speciellt i går. Vi har vetat exakt vilka riktlinjer som gäller och informerat våra kandidater om det.

– Jag upplever snarare att det är de andra partierna som har stört sig på vår närvaro i den här valrörelsen och tagit till alla medel för att skrämma oss.

Ert parti har beskrivits som kontroversiellt, som vill föra in religiösa frågor på flera plan och anklagats för att föra en delvis islamistisk agenda. Vad säger du om det?

– Vi har anklagats för att ha en islamistisk agenda från dag ett. Vi har ett politiskt partiprogram men där finns ingenting som har med islamism eller sharialagar att göra. Och jag vill tillbakavisa alla anklagelser om att vi skulle ha en hemlig agenda. Vi har hört detta i tre års tid nu men ännu inte sett några konkreta bevis på att det skulle vara så. Snarare skulle jag säga att detta styrker den islamofobin som finns i samhället i dag.

RiksdagsvalValdistriktS, procentÖvriga, procent
2022Rosengård centrum (Malmö)41,928,2
2018(valdistriktet fanns inte)
2022Spånga 27 Rinkeby mellersta (Stockholm)30,426,5
2018Spånga 27 Rinkeby mellersta (Stockholm)68,70,6
2022Herrgården (Malmö)45,724,7
2018Herrgården (Malmö)790,7
2022Spånga 17 Rinkebysvängen N (Stockholm)3423
2018Spånga 17 Rinkebysvängen N (Stockholm)56,11,5
2022Örtagården V (Malmö)42,722,6
2018Örtagården V (Malmö)77,40,1
2022Spånga 21 Rinkeby C (Stockholm)33,822,2
2018Spånga 21 Rinkeby C (Stockholm)68,51
2022Spånga 23 Rinkebysvängen S (Stockholm)31,922,2
2018Spånga 23 Rinkebysvängen S (Stockholm)690,5
2022Törnrosen (Malmö)42,322
2018Törnrosen (Malmö)74,20,4
2022Västra Hisingen, Svarte Mosse (Göteborg)40,821,8
2018Västra Hisingen, Svarte Mosse (Göteborg)44,21,2
2022Spånga 22 Rinkebysvängen Ö (Stockholm)35,820,8
2018Spånga 22 Rinkebysvängen Ö (Stockholm)76,81,2
Källa: Valmyndigheten. Siffrorna för 2022 är preliminära.

ANNONS