Mikko köper snus olagligt på svarta marknaden

Publicerad 2023-07-13

VASA. Det är olagligt att köpa och sälja snus i Finland och det har varit det i snart tre decennier.

Men i hemliga grupper online bedrivs en stor svart marknad med den svenska tobaken.

– Det är olagligt, men ingen ser det som olagligt. Det sker överallt, säger ”Mikko”, som är medlem i en grupp med hundratals snusare.

– Alla använder snus i Vasa. Jag skulle säga att fler snusar än röker, säger

MikkoMikko heter egentligen något annat och har pratat med Aftonbladet på villkoret att få vara anonym..

Döpt efter den svenska kungaätten är Vasa en universitetsstad med ungefär 70 000 invånare på Finlands västkust. Redan när man ankommer med färjan från Umeå blir det påtagligt att det är en stad med tvåspråkighet. Det pratas mycket svenska här.

När Aftonbladet träffar Mikko är det snart midsommar, en tid på året då ljuset aldrig försvinner från det österbottniska himlavalvet. Mikko är en del av en privat grupp med över 500 personer som säljer och köper snus olagligt i Vasaregionen.

Terminalen för Wasaline, härifrån tar man sig från Vasa till Umeå.

Enorm efterfrågan

Mikkos telefon plingar dagligen av helkrypterade meddelanden. Ofta med bilder av kartonger fyllda med snusstockar.

Kello 15 eteenpäin löytyy oodenssi 55€ toimitus saatavilla.Översatt och i kronor: Klockan 15 och framåt finns Odens tillgängligt 650 kronor. Leverans möjlig.

Saako jostain Odensia nyt?Översatt: Får man Odens någonstans ifrån nu?

Ingen får något svar, utan resten av konversationen hålls privat mellan säljaren och köparen. Meddelandena raderas regelbundet för att rensa bevisen. Mikko berättar att han antingen hämtar sitt snus hemma hos säljaren eller på en parkering. Men det erbjuds också hemleverans, vilket brukar kosta 5€ extra.

De som säljer har antingen varit på nöjesresa i Sverige och köpt med sig fem till tio stockar. Eller så är det lastbilschaufförer och andra som jobbar i Sverige, som kan ta med 20–40 stockar.

– Efterfrågan är stor. Allt går åt på en vecka, säger Mikko.

– Jag känner inte killarna jag köper av. Jag åker bara hem till dem. Det är ingen diskussion egentligen, bara en ”stocköverföring”. Vissa ska ha kontant och vissa ska ha

MobilepayFinlands version av Swish..

17 000 kronor per år

Innan Mikko var med i masschatten fick han snus av kompisar som reste till Sverige. Men det fanns även personer som var kända langare för finländska snusare. Mikko har haft kontakt med en av dem.

– Enda stället jag fick köpa av honom var på en parkering. Perkele det var dyrt,

65 euroCirka 750 kronor. per stock. Men det var pandemitider. Han sa vad han hade för bil. När jag kom dit öppnade han bakluckan där han hade två kartonger med Odens, 40 stockar ungefär. Det var som i en butikskassa. ”Hejhej, kaikki hyvinÖversatt: Allt bra??” Så gav han stocken, jag gav kontanterna och sen åkte jag i väg.

Mikko är i 25-årsåldern och har snusat sedan tonåren. Det har alltid varit lätt att få tag på snus. I dag går det ungefär en dosa om dagen för honom och han uppskattar sina utgifter till minst 17 000 kronor per år.

– Det är

50-60 euroCirka 600-700 kronor. för en stock Odens. Och det kostar typ 350 kronor per stock i Haparanda. När man dessutom räknar över det till euro blir det billigare då kronan är svag just nu.

”Mikko”

Mikko uppskattar att det går att tjäna 3 500 till 4 500 kronor per kartong som man säljer. En kartong brukar innehålla 20 stockar.

– Jag brukar först skicka meddelande och fråga om snuset finns kvar, har de kvar brukar jag försöka pruta. Men vissa brukar bli riktigt förbannade om man prutar så jag har börjat sluta med det. För alla har typ samma pris.

Ses inte som olagligt

Det är fullt lagligt att inneha och använda snus i Finland. Enligt de nuvarande bestämmelserna får man importera 1 000 gram per dygn för eget bruk. Men att sälja tobaksvaran har varit olagligt sedan landet gick med i EU 1995.

En lag som inte tas på så stort allvar bland dem som har ett nikotinberoende.

– Det är olagligt, men ingen ser det som olagligt. Det sker överallt, säger Mikko.

– Men alla vet ju att det är olagligt, därför är allt diskret. Du står inte mitt på torget när du ska sälja. Utan man sköter det diskret så inte hela världen ser det.

”Inte brottsligt”

Den största delen av snuset kommer till Vasa via färjan från Umeå eller bilvägen från Haparanda. Tullen har pekat ut Haparanda som ett nav för snuset i hela Finland. Det smugglas in kartonger fyllda till brädden med stockar som sedan tas till städer över hela landet.

På Korsholmsesplanaden ligger Vasas huvudpoliskontor där kommunikationschefen Mikael Appel jobbar. Han betonar att tullen har det huvudsakliga ansvaret när det kommer till arbetet med det illegala snuset, eftersom det i första hand handlar om smuggling vid gränsen.

– Jag kan inte komma ihåg när vi senast haft ett snusärende på vårt bord. Vårt fokusområde är inte så starkt på snusövervakning, smuggling och försäljning, utan det faller på tullens bord, säger Mikael Appel.

– Det är inte brottsligt att inneha det. Det är brottsligt att ta in större mängder än vad som är

tillåtet1 000 gram., det är där gränsen kommer emot. Det är ingen stor grej om du kommer med lite mer än det tillåtna, då är det fråga om en böteslapp.

Det brottsliga, förutom själva smugglingen, är försäljningen.

– Det är när du börjar göra det här mera professionellt för att själv tjäna på det. Då betalar du inte heller några skatter på tobaken. Du duckar undan för den och kan sko dig ganska väl på verksamheten på grund av att det inte är tillåtet att lagligt göra det.

Att snusa är inte brottsligt. Mikael Appel, kommunikationschef hos polisen i Österbotten, säger att flera inom polisen också snusar.

Säljer öppet på Facebook

Den primära källan för finländska snusaren är bekanta, tror Mikael Appel. En person åker över till Sverige och tar med sig några stockar hem för att sälja ett par till sina kompisar.

– Och säkert finns det olika sociala nätverk där man bjuder ut via mindre stängda grupper, säger Mikael Appel.

Mikkos grupp är högst privat och administratörerna har regler för att släppa in nya medlemmar.

Tullen har en speciell arbetsgrupp som arbetar mot grupperna på sociala medier. Men de verkar växa som svampar. En snabb sökning på Facebook ger massvis med resultat innehållande både offentliga och privata snusgrupper, flera av dem har tusentals medlemmar.

I en av de offentliga grupperna, med närmare 4 000 medlemmar, kan man skriva och fråga efter snustillgänglighet över hela Finland. Det bedrivs en helt öppen svart marknad.

Hei, tarvitsen R42.Översatt: Hej, jag behöver R42.

Löytyykö Seinäjoelta tornia?Översättning: Får man tag på en stock i Seinäjoki?

Denssi laatikko ja punainen R42 laatikko hakusessa.Översatt: En Odens-låda och en röd R42-låda sökes.

Förslag på förbud

Fyra procent av Finlands

vuxnaI åldrarna 18-64 år. befolkning snusade dagligen 2022. Det visar enkäter från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

– Bland männen var det sex procent och bland kvinnorna en procent. År 2000 var andelen mindre. Då använde en procent av männen och bland kvinnorna framkom knappt något snusande, säger Otto Ruokolainen som är tobaksexpert på THL.

– Även bland unga har snusanvändandet blivit vanligare, speciellt bland dem som går en yrkesutbildning.

En arbetsgrupp på social- och hälsovårdsministeriet utreder hur Finland ska minska sitt tobaksanvändande. Ett förslag är att förbjuda all privatimport av snus till Finland, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Målsättningen med Finlands tobakslag är att mindre än fem procent av befolkningen använder tobaks- och nikotinprodukter år 2030. För att uppnå det målet bör snusanvändningen minska, säger Otto Ruokolainen.

Tobaksexperten Otto Ruokolainen säger att tolv procent av Finlands yrkesstuderanden och tre procent av gymnasieeleverna snusar dagligen, enligt THL:s enkäter.

”Finland skulle gå åt helvete”

Mikko blir tokig av frågan om ett totalförbud av privatimport.

– Det kommer inte gå. Hela Finland skulle gå åt helvete. Man skulle få sån panik, att säga till någon som snusat i 15, 20, 30 år att sluta. Det funkar inte.

När Finland införde totalförbud av försäljning och användande av alkohol 1919–1932 hade förbudet motsatt effekt. Med smuggling och lönnbränning så ökade drickandet i stället. Mikko tror att historien skulle upprepa sig om snuset blev helt olagligt.

– Svarta marknaden skulle bara bli större och det skulle bli ännu dyrare att få snus. Då gäller inte 50-lappen längre, utan det blir

80 euroCirka 930 kronor. för en stock. Det finns mer pengar att tjäna. Jag tror snarare att det är en tidsfråga innan Finland börjar tillverka eget snus igen.

– Det går åtminstone 1 500€ i året till snus, och det är bara jag. En stor del av pengarna går till Sverige. Svenska företag och svenska staten tjänar på att snustillverkning och −försäljning är förbjudet i Finland. Jag tror att det går miljoner euro till Sverige varje år. Så det kommer inte gå att förbjuda snus.

Följ ämnen i artikeln