Snusförbudet leder till hårda straff: ”Värre än narkotika”

Uppdaterad 2023-07-17 | Publicerad 2023-07-15

JAKOBSTAD. 1995 blev tillverkning och försäljning av snus olagligt i Finland.

Men snusandet har bara ökat sedan dess – och en gråmarknad har fötts.

– Snus är värre än narkotika i det här landet om man ser det ur ett myndighetsperspektiv, säger advokaten Thomas Lillqvist.

Strengbergs 3:an och populära Grov i rött lock.

På Norrmalm ligger Strengbergs gamla tobaksfabrik. En stor fasad sträcker sig mot en blå himmel och kronan på verket är en klocka som blivit en symbol för hela staden.

Jakobstad kallas för ”Lilla Stockholm” och har flera stadsdelar som delar namn med den svenska huvudstaden. Det här var en gång i tiden snusmetropolen i Finland.

I dag finns ett tobaksmuseum på fabriksområdet, där amanuens Sara Johansson visar upp de gamla maskinerna.

– Strengbergs var jättestort. I början av 1900-talet var det Nordens största tobaksfabrik, och det var länge Finlands största. Man hade också filial i Härnösand, berättar Sara Johansson.

När tobaksfabriken grundades var den svensk, eftersom Finland då fortfarande var en del av det svenska riket.

Sara Johansson, amanuens på Jakobstads tobaksmuseum.

– Man tillverkade snus redan från början. Jakobstads tobaksspinneri grundades 1762 och 1767 var fabriken uppbyggd och produktionen i gång. Då tillverkades spunnen tobak och snus.

Snustillverkningen förbjöds

De populäraste sorterna var Strengbergs Grov, en avlång dosa med rött lock, och Stjernsnus som såldes i mjölkkartongliknande förpackningar. Sara Johansson visar upp några exemplar av numera dammiga dosor Strengbergs 1:an, 2:an och 3:an.

Och dammet har haft tid att hopa sig sedan snusförsäljningen stoppades i Finland.

– Snus tillverkades i fabriken ända fram till år 1995. Då blev det förbjudet att sälja och tillverka snus för försäljning i Finland. Försäljningen av snus förbjöds i alla EU-länder 1992. Det blev förbjudet att göra reklam för tobaksprodukter på 1980-talet i Finland.

Kort efter det avvecklades verksamheten i Jakobstad. Men snuset har aldrig försvunnit från Finland.

”Hot mot välfärden”

Det är fullt lagligt att använda, inneha och importera upp till 1 000 gram snus per dygn. Men för man in större mängder på en gång blir det straffbart. Försäljning och köp är helt förbjuden inom landets gränser.

Men många ser på snusets inflöde med blida ögon.

Den nya delen av fabriksbyggnaden, inklusive klockan ritades av svenska arkitekten Torben Grut.

Ungefär 10 mil söder om Lilla Stockholm ligger kuststaden Vasa. Här finns huvudkontoret för både polisen och tullen i Österbotten. På ett kontor på fjärde våningen sitter tullöverinspektörerna Sune Sjölund och Tommi Hartman och jobbar med ”rutinärenden”.

– Jag tror inte att folk tänker på vilken gråmarknad som snuset föder i samhället. Att man kan göra stora illegala pengar på det, säger Sune Sjölund och fortsätter.

– Om man jobbar och jobbar men inte betalar skatt så är det klart att det blir ett hot mot välfärden.

Finland går miste om upp till 70 miljoner euro i skattepengar på grund av att snuset är förbjudet. Det menar ungdomsförbundet till Finlands styrande parti, Samlingspartiet.

En dosa från 70-talet kostade en mark och 30 penni. Det motsvarar cirka 20 kronor i dagens penningvärde.

”Värre än narkotika”

Thomas Lillqvist är advokat i Jakobstad. Han har varit juridiskt ombud i flera snusfall, bland annat ett fall som kallats för ”Finlands första stora snushärva”.

– Snus är värre än narkotika i det här landet om man ser det ur ett myndighetsperspektiv, säger Lillqvist när Aftonbladet når honom över telefon.

– Det är tillspetsat sagt. Men övervakningen blir strängare och strängare. Och skatten som slås på får stora konsekvenser för berörda parter. Man bestraffar snusinförsel strängare än narkotikainförsel åtminstone ekonomiskt sett.

De som dömts har fått domen smuggling och skattebedrägeri. Summorna de betalat för utebliven tobaksskatt till staten har ofta varit enorma. 2016

dömdes en 36-årig manMannen dömdes även för att ha smugglat in 13 000 liter sprit. för att ha smugglat in över ett ton snus, skriver Hufvudstadsbladet. Han dömdes till 18 månader villkorligt fängelse och fick betala över fyra miljoner kronorMannen dömdes betala över 360 000€, vilket mostavarar över fyra miljoner kronor i dagens penningvärde. till skatteverket.

”Tobaksskatten omvandlas till ett skadestånd och då preskriberas den efter 20 år. Så de som gör sig skyldiga till smuggling hamnar i ett slags gäldslaveri i 20 år”, säger advokaten Thomas Lillqvist.

Slåss mot väderkvarnar

En man som Thomas Lillqvist företrätt dömdes till villkorligt fängelse i ett år och två månader. Dessutom skulle mannen betala över

1,3 miljoner kronorDet var över 110 000€, vilket motsvarar 1,3 miljoner kronor i dagens penningvärde. till Skatteverket.

– Det är fullständigt obegripligt. På det här sättet har de vridit till tolkningen av gällande tobakslag. Det är märkligt att staten ska kunna ta skatt för något som inte är lagligt, säger Lillqvist.

Det obegripliga för Lillqvist är att man inte kan tulldeklarera snus, men det är möjligt att dömas till att betala tobaksskatt.

– Du kan inte betala skatt, men du borde betala skatt. Och när du inte gjort det som du inte kan göra så blir du dömd till straff. Det är den logiken som jag har svårt att acceptera.

Det har varit flera snushärvor som skakat Finland och rättspraxis har satt sig efter att flera domar fallit. Därför är snusfallen svåra att försvara i rättegång, menar Lillqvist.

– Det är som att slåss mot väderkvarnar. Fast man kommer med argumenten att det strider mot EU-rätt och logik. Det är en mycket märklig juridik. Man är ute efter skatter egentligen. Det är huvudpoängen även om man officiellt är ute efter folkhälsa.

Finland ska bli snusfritt

Folkhälsan, eller Finlands tobakslag, säger att landet ska bli tobaks- och nikotinfritt. Redan 2030 ska mer än 95 procent av

befolkningenI Finland bor det ungefär 5,5 miljoner människor. vara tobaks- och nikotinfri. Men man är långt ifrån det i dag.

Enligt institutet för hälsa och välfärd, THL, snusar fyra procent av Finlands

vuxnaI åldrarna 18-64 år. befolkning dagligen. Totalt använder 16 procent tobaks- eller nikotinprodukter.

Strengbergs ”Suunuuskaa” såldes i stora burkar. Suunuuska betyder munsnus.

– Speciellt längs kusten och i svenska Österbotten har det alltid snusats helvilt. Men sedan snusförbudet kom så har snusanvändningen ökat markant i hela landet, säger Thomas Lillqvist.

– Jag tror inte snuset hade blivit så populärt om det inte blivit förbjudet.

Snusanvändningen har ökat. Under 2022 ökade snusinförseln med 116 procent till nästan

15 miljoner dosor7,5 miljoner dosor importerades från Sverige. 6,5 miljoner dosor från färjetrafiken. 900 000 från övriga köpställen. snus, och då har Finlands finansministerium inte tagit den professionella smugglingen i beaktande.

En del av tobaksmarknaden

Snuset anses vara en del av Finlands tobaksmarknad eftersom det är så lättillgängligt. Man anser att snuset konkurrerar med de lagliga tobaks- och nikotinprodukterna. Därför döms smugglare till att betala höga skatter, förklarar Aleksi Kuutio på finansministeriets presstjänst.

– Enligt EU-domstolens princip om skatteneutralitet är det inte möjligt att allmänt skilja mellan olagliga och lagliga transaktioner. Eftersom det inte finns någon legal marknad för snus i Finland, är det i praktiken smugglat snus som beläggs med skatt.

Varför måste man betala skatt för snussmuggling, men inte narkotikasmuggling?

– Narkotikabrott har belagts med hårda straff i Finland. Det finns det inte samma konkurrensproblem som inom marknaden för tobaksprodukter som skulle betinga punktbeskattning av narkotika.

Allvarlig brottslighet

Snus är en produkt som är enkel att få tag på i Sverige och som kan generera stora vinster på kort tid för smugglare. Man kan tjäna mellan 3 500 och 4 500 kronor på en kartong med 20 stockar snus på den illegala marknaden.

De fall som Thomas Lillqvist har arbetat med har uteslutande handlat om snus. Produkterna har enligt domar sedan sålts i till exempel garage lokalt.

Men det finns fall där samma personer som smugglat snus också smugglat narkotika, enligt tullens Tommi Hartman. Svenska Yle har rapporterat om att estnisk kartell varit inblandad i smugglingen till Helsingforsregionen.

– Det finns fall med personer som har starka kopplingar till allvarlig brottslighet också eftersom det här är något man kan göra stora vinster på, säger Hartman.

Följ ämnen i artikeln