Finska snusilskan mot Sverige

Publicerad 2023-02-04

Snus får inte tillverkas eller säljas i Finland, men går att köpa på exempelvis Finlandsfärjorna.

Finska myndigheter vill stoppa snuset.

Ett land pekas ut som boven i dramat.

– Sverige har misslyckats rejält, om de ens har försökt, säger Ilkka Oksala, till Hufvudstadsbladet.

En arbetsgrupp vid finska Social- och hälsovårdsministeriet utreder hur Finland ska bli nikotinfritt 2030, det skriver finska Hufvudstadsbladet.

PLUS: Så slutar du snusa – steg för steg

För att man ska lyckas med den ambitiösa planen är förslaget att privatimport av snus ska förbjudas från nästa mandatperiod. Tillverkning och försäljning av snus är förbjudet i Finland precis som i resten av EU. Fram tills nyligen har snus använts främst av finlandssvenskar och boende längs finska kusten. Men sedan några år tillbaka har det spritt sig över hela landet, enligt HBL.

– Medan bruket av cigaretter har minskat i alla samhällsgrupper har användningen av snus ökat. Snusandet har börjat ersätta rökningen. Det måste vi åtgärda, och det måste ske nu, säger Ilkka Oksala, direktör vid Finlands Näringsliv EK, som leder arbetsgruppen till HBL.

Ilkka Oksala vid ett tidigare möte i Sverige.

Kommer via Finlandsfärjorna

Snuset tar sig över Östersjön via Finlandsfärjorna – eller Sverigebåtarna som de kallas i Finland – där är det tillåtet att köpa snus och föra in i landet, så länge det är för privat bruk.

– I dag kan den som sitter på stora lager av snus alltid hävda att snuset är köpt inom den tillåtna införselkvoten. Det försvårar polisens möjligheter till övervakning. Om all snusinförsel förbjöds skulle polisen veta att allt snus är illegalt, säger Ilkka Oksala.

”Sverige har misslyckats rejält”

Ilkka Oksala passar på att skicka en känga mot den svenska snuspolitiken. När Sverige blev medlemmar i EU fick vi ett undantag för snuset. Men enligt Ilkka Oksala var villkoret för undantaget att Sverige skulle se till att snuset inte spreds utomlands.

Sveriges villkor för att få behålla snuset när vi gick med i EU var att det skulle begränsas till den inhemska marknaden.

– Sverige har misslyckats rejält, om de ens har försökt leva upp till det villkoret, säger han.

Åländska protester – kan skapa svart snusmarknad

Men det är flera som inte håller med om att snuset borde förbjudas. Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström säger att ett förbud mot privatimport skulle kriminalisera vanliga finländare och skapa en svart snusmarknad. Istället vill han se att snuset blir lagligt.

– Det här en så etablerad produkt. Det producerades till och med snus i Finland innan vi gick med i EU. Så för min del vore det ideala att vi skulle tillåta det, men jag vet att den uppförsbacken är både lång och brant.

Håller inte med om Sverigekängan

Att det skulle vara Sveriges fel att finnarna fått smak för snus håller inte Mats Löfström med om heller.

– Inte är det väl Sveriges fel att man har en uppskattad produkt? Det är missriktad kritik att skylla det snus som konsumeras i Finland på Sverige. Det är lite konstigt.

Ett förbud mot snusimport skulle även kräva stora resurser från tullen och polisen, säger Mats Löfström. Till ingen nytta.

– Den organiserade brottsligheten växer också i Finland. Då ska vi inte sätta tullen på att jaga snusdosor istället. Polisen ska inte springa och kolla vad folk har under läppen.

Följ ämnen i artikeln