Kakabaveh i tårar efter omröstningen: Stark men känslig

Publicerad 2022-06-22

Amineh Kakabaveh räddade regeringens budget från att falla.

Efter omröstningen föll hon i gråt utanför kammaren.

– Jag är en stark människa, men samtidigt väldigt känslig.

Amineh Kakabaveh utanför kammaren efter omröstningen om regeringens budget.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh fällde avgörandet när hon röstade på regeringens budget i riksdagen på onsdagseftermiddagen. Kort innan voteringen sa hon till Aftonbladet att hon ännu inte bestämt sig.

Efteråt sa hon att det var frågan om pensionerna som fick henne att rösta som hon gjorde.

– Det är väldigt viktigt att Sveriges fattigaste pensionärer ska få höjd pension. Det var en av mina punkter i överenskommelse med regeringen.

Hon tillägger att beslutet var väldigt svårt. I andra vågskålen stod att Sverige förhandlar med Turkiet, som har begärt att Sverige lämnar ut henne.

– Samtidigt förstår jag att 300 000 pensionärer skulle undra varför de ska lida för att jag utsätts för det här, säger hon.

På frågan hur hon kan underlätta verksamheten för en regering som talar om att börja sälja vapen till Turkiet, säger hon:

– De har inte gjort det ännu och inte sagt att de gör det. Men tystnaden är också ett ställningstagande. Jag hoppas det finns många socialdemokratiska ledamöter som också har rötter från Turkiet och som inte vill att Sveriges vapen ska döda barn och kvinnor. 

Hon säger att hon släppte fram budgeten för Sveriges fattiga pensionärers skull.

Haft samtal med finansutskottet

Turkiets ambassadör har sagt att landet vill se Kakabaveh utlämnad – ett uttalande som sedan togs tillbaka. Kakabaveh har presenterat flera krav för att rösta på regeringens budget. Bland annat att Sverige lovar att inte skicka vapen till Turkiet.

Har du haft nya samtal med Socialdemokraterna?

– Jag har mest haft med de som sitter i finansutskottet.

Vad har de samtalen handlat om?

– Till exempel att det i budgeten inte finns satsningar mot hedersförtryck och för jämställdhet. Finansminister Mikael Damberg sa i morse i SVT att de håller sina löften och att de kommer satsa på de här frågorna i höstbudgeten.

Kakabaveh stod omringad av reportrar efter omröstningen och kunde vid ett tillfälle inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag är en stark människa, men samtidigt väldigt känslig.

Amineh Kakabaveh lämnar nu riksdagen. Hon säger att hon kommer att starta någon typ av rörelse som bland annat arbetar med frågan om hedersförtryck.

Följ ämnen i artikeln