Bilderna visar: Svea Vaccins kylar för varma – och kalla

Publicerad 2024-04-25 18.17

Kylskåpen hos vaccinjätten Svea Vaccin har flera gånger varit för varma eller för kalla, visar Ivos tillsyn.

Enligt Läkemedelsverkets expert Farshid Jalalvand kan vaccinerna då helt ha förlorat sin effekt.

– Det är väldigt upprörande, det kan ha fått konsekvenser för de kunder som vaccinerat sig hos dem, säger han.

Svea Vaccins vd Ridha Hadfi hävdar att alla vaccin de ger är verksamma.

I januari avslöjade Aftonbladets 200 sekunder omfattande brister hos Svea Vaccin, Sveriges största vaccinationskedja.

Granskningen visade att företagets vaccin hade förvarats i både för varma och för kalla temperaturer, vilket kan bidra till att de förlorar sin effekt. Dessutom fraktades vaccinen i plastpåsar på tunnelbanan.

Strax efter publiceringen bröt Region Stockholm sitt avtal med Svea Vaccin och Ivo startade ett tillsynsärende. Nu har vissa delar av utredningen offentliggjorts, som bekräftar Aftonbladets granskning.

– Varje gång en vårdgivare inte sköter sin uppgift finns det potentiella offer, säger vaccinforskaren Farshid Jalalvand som i dag arbetar på Läkemedelsverket med kliniska frågor.

Temperaturloggar visar minusgrader

Nästan alla vaccin som Svea Vaccin erbjuder ska förvaras i mellan 2–8 grader.

Ivo har gjort tillsynsärenden på flera olika mottagningar. Där har de hittat temperaturloggar som visar att kylarna varit för varma eller för kalla.

Vid flera tillfällen visade kylarna fel temperatur, enligt Ivos rapport.

Kylen på Sveavägens mottagning visade på minusgrader flera gånger i september och oktober förra året, så lågt som 3,8 minusgrader, och högsta temperaturen mättes till 15,6 plusgrader.

På en annan mottagning visade kylloggen 15,9 plusgrader, och på en tredje mottagning hade vaccin för barn förvarats utanför de rekommenderade temperaturerna.

Enligt en källa med insyn i verksamheten kasserades inte vaccinen, utan gavs i stället till kunder.

”Som en sumpig apelsin”

Det finns strikta regler och riktlinjer från Läkemedelsverket, EU och WHO hur läkemedel och vaccin ska förvaras.

– Om en vårdgivare frångår rutinerna eller struntar i rutinerna så är det någon som får betala ett pris för det, säger Farshid Jalalvand.

En städare på Svea Vaccin som transporterar vaccin utomhus i minusgrader.

Han jämför vaccin som förvaras för varmt med ett legohus, där man sakta men säkert tar bort legobitar för varje minut vaccinet är i fel temperatur.

Men det är värre för vaccin som innehåller aluminium och fryses. Vaccinet tappar helt sin effekt, och vätskan skär sig som gammal mjölk.

– Eller så kan man jämföra det med att frysa en apelsin. Den blir mosig och sumpig när det bildas iskristaller i den. Det förlorar då all sin effekt.

Svea Vaccin erbjuder flera vaccin som inte får frysas. Ivo säger att de kommer fatta ett beslut om Svea Vaccin när tillsynen är avslutad, baserat på de uppgifter de har hämtat in.

Hur kan ni säkerställa att Svea Vaccins verksamhet inte utgör en fara för patientsäkerheten efter att ni har sett dessa resultat vid era tillsyner?

– Mot bakgrund av uppgifter i media och av inkommande tips till IVO bedömde myndigheten att tillsyn skulle inledas. IVO har en pågående tillsyn och har inga kommentarer under pågående ärendehandläggning, säger Adam Alfredsson, presschef på Ivo.

Svea Vaccin: ”Ger endast verksamma vacciner”

200 sekunder har sökt Svea Vaccin. Företagets VD, Ridha Hadfi, svarar via mejl.

Han hävdar att det finns utarbetade rutiner gällande temperaturerna och att de registreras av personalen varje morgon.

”Alla vacciner vi ger är verksamma. Vid oklara fall kasseras berörda vacciner. Avläst temperatur ger en ögonblicksbild och inte en samlad bild av ett händelseförlopp. Tillfälliga fluktuationer förekommer och påverkar inte vaccinets effekt.”

Till kunderna: Sök vård

Många av Svea Vaccins kunder har hört av sig till Aftonbladet efter publiceringen. Alla vill ha svar på frågan: fungerar vaccinet jag har fått?

Men det går inte att säga om vaccinen som förvarats på ett felaktigt sätt är verkningslösa eller fortsatt ger ett fullt skydd.

– Om man är orolig för att man inte har tillräckligt skydd kan man söka kontakt med vården och diskutera frågan med en läkare, säger Farshid Jalalvand.

Vaccin förvaras på ett av Svea Vaccins kontor.