Kunder reagerar på avslöjande om Svea Vaccin: ”Så jävla arg”

”De leker med folks liv”

Uppdaterad 2024-01-30 | Publicerad 2024-01-29

Marianne Bergman, 73, har vaccinerat sig mot både bältros och TBE hos Svea Vaccin.

Nu har hon panik över att hon inte har det skydd som hon trodde.

– Jag är 73 år och min man är 78. Vi gör allt vi kan för att leva lite längre.

Aftonbladet har avslöjat att Svea vaccin inte hanterar sitt vaccin korrekt – vilket gör att vaccinet kan bli verkanslöst.

När Marianne Bergman läste 200 sekunders granskning ropade hon på sin make, som hade läst exakt samtidigt. De blev båda väldigt arga.

Det är en potentiellt farlig situation för patienterna, enligt Farshid Jalalvand som är vaccinexpert på Läkemedelsverket.

Marianne Bergman, 73, bor söder om Stockholm, och blev väldigt orolig att hon läst 200 sekunders avslöjande.

– Det är fasansfullt. Det är så hemskt. Man fick panik när man läste det, säger hon.

Hon berättar att hon har barn och barnbarn som varit på semester i Thailand, som vaccinerade sig för flera sjukdomar tidigare.

– Hade de ens något skydd då? Och som det hanterades! Tunnelbanor! Sopsäckar! Det är ju inte klokt, det är ju livsfarligt.

Själv har hon och hennes make vaccinerat sig flera gånger på Svea vaccin, både för bältros och TBE.

– Man undrar verkligen, har jag fått något vaccin? Var det verksamt? Det är min största oro. Men det är ju inte billigt det heller, bältrosen kostade 5 000 kronor per person – det är väldigt mycket för oss pensionärer. Det är inte att leka med.

”Så jävla arg”

Jacob Narvell, 34, från Sundbyberg har varit kund hos Svea vaccin länge. Han har vaccinerat sig mot TBE och flera sjukdomar som finns utomlands.

– Jag blev så jävla arg bara. Men sedan blir man blir nervös. Man undrar om man har något skydd? Jag har ju vaccinerat mig mot potentiellt livsfarliga saker.

Jacob Narvell, 34, undrar vem som s/ka stå för kostnaden om han behöver ett nytt vaccin.

Han har hört av sig till Svea vaccin och uttryckt sin besvikelse.

– Vissa vaccin kostar ju tusentals kronor. Ska Svea vaccin stå för kostnaden om man behöver en ny dos? Det är under all kritik och jag kommer aldrig någonsin besöka deras kliniker igen.

Anna: ”De leker med folks liv”

Anna, som inte vill ha med sitt efternamn, blev väldigt upprörd när hon läste artikeln.

– De leker med folks liv. Det är hemskt, folk tror att man är vaccinerad mot till exempel rabies och är skyddad, så är man inte det.

Hon vill aldrig mer gå till Svea vaccin.

– Man måste kunna lita på de man vaccinerar sig hos.

Expertens svar efter granskningen

Niklas Arnberg, virolog på Umeå universitet och generalsekreterare i pandemifonden, chattade med Aftonbladets läsare om 200 sekunders avslöjande.

Här kan du läsa hans svar.

  • Niklas Arnberg
    29 jan20.51

    Tack alla för bra frågor och trevlig ton, trots att många är upprörda. Jag antar att vi kommer att få mer information och fler svar framöver. Apropå kunskap: Virus- och pandemifonden sjösätter inom kort (veckor) en kunskapsportal på Pandemifondens hemsida. Kommer att handla om virus generellt. Vårt mål (om vi kan skrapa ihop resurser) är att utveckla kunskapsportalen och även dela kunskap om vacciner, läkemedel och diagnostik t ex, men också beskriva framsteg inom forskningen. Följ oss gärna i våra kanaler. Nu dags att traska hemåt. Tack igen!

  • 29 jan20.47

    Vilka får egentligen VACCINERA, jobbar inom djursjukvården och där är det jätteviktigt att bara veterinär får vaccinera djur ?? Hur är det i humanmedicinen ?

    Jesper J

    Jag jobbar själv inte inom vården, men min bedömning är att det är samma sak där. De bör vara utbildad personal såsom läkare och sjuksköterska

    Niklas Arnberg
  • 29 jan20.46

    Är det enbart i Stockholm som detta har hänt med vaccinet eller är fler orter som är drabbade?

    Med vänlig hälsning,

    Ann-Sofie

    annsofie.ea

    Bra fråga. Ställde den frågan till Aftonbladet, men fick inte klart svar. Hänvisning till källskydd, vilket man måste respektera.

    Niklas Arnberg
  • 29 jan20.45

    Förstår att folk är upprörda och har många frågor, men förstår också att du mestadels kan ge generella svar. Allt är ju alltid så individuellt också. Tack för alla svar!

    Sofie

    Tack Sofie. Ja, känner att det blir lite generella svar i detta fall. Vi kommer förhoppningsvis att ge mer svar framöver, när läget klarnar.

    Niklas Arnberg
  • 29 jan20.44

    Hej Niklas! Kan man tro att man har råkat få verksamt vaccin om kroppen har reagerat med sjukdomskänsla? undrar Greta (läkare)

    Greta Edelstam

    Hej Greta,

    Jag tror att man bör vara försiktig med den typen av slutsatser. Olika vacciner innehåller så kallade adjuvans (hjälpämne, typ) som stimulerar immunförsvaret och ökar effekten av vaccinet. Dessa hjälpämnen kan sannolikt bidra till att man reagerar med sjukdomskänsla, oavsett om den aktiva "vaccinkomponentet" påverkats negativt av felaktig lagring/transport.

    Niklas Arnberg

Följ ämnen i artikeln