EU-toppmötet enigt: Vi ska minska utsläppen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-09

”Nu kan vi undvika en mänsklig katastrof”

EUhar kommit överens om att förnyelsebara källor som sol-, vind-, vatten- och biokraft ska svara för en femtedel av EU:s energibehov 2020, rapporterar TT:s korrespondent.

Målet blir bindande.

Efter att EU-länderna efter två dagars hårda förhandlingar har man nu enats om ett energimål.

Länderna har bland annat bråkat om ifall målet ska vara bindande, och det blev det.

Nu återstår arbetet med att fördela ansvaret på de olika medlemsländerna.

– Jag är personligen mycket nöjd och glad över att det nu blivit möjligt att öppna dörren till en helt ny dimension i Europasamarbetet i energifrågan och motverka klimatförändringarna, sade EU-ordföranden, tyska förbundskanslern Angela Merkel, vid en avslutande presskonferens.

– Vi kan nu undvika vad som skulle kunna bli en mänsklig katastrof, sade hon.

Svårt arbete framför sig

Men EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso betonade att EU har ett tekniskt och legalt mycket svårt arbete framför sig. Energipolitiken är inte en EU-gemensam fråga.

Det blir ett tufft jobb att få in alla delar i de beslutade bindande målen i EU:s lagstiftning, sade Barroso. Det gäller också frågan om de enskilda nationella mål som nu ska börja förhandlas fram.

I och med att målen för en kraftigt ökad andel förnybar energi och minskade växthusgasutsläpp nu blir bindande, kan medlemsländerna överklaga beslut om hur bördorna ska fördelas till EU-domstolen.

Men Barroso betonade att ministerrådets ambition är att få full acceptans hos medlemsländernas för den bördefördelning som förhandlas fram.

Barroso framhöll att EU nu är mer enigt i klimatpolitiken än exempelvis USA.

– Om vi uppnår det vi beslutat har vi en mycket mer samordnad klimat- och miljöpolitik än vad som finns i det federala USA, sade han.

Sverige kan få betydande roll

Sverige kan under sitt ordförandeskap för EU, andra halvåret 2009, få en avgörande roll i de internationella klimatförhandlingarna. EU-ledarna säger i slutsatserna från toppmötet att EU:s mål ska verka för att förhandlingarna i FN:s regi, som inleds i december i år, ska avslutas 2009. Resultatet är det som ska avlösa Kyotoprotokollet om växthusgaser, som löper ut 2012.

– Det kan bli en jätteuppgift för den svenska ordförandeskapet, säger en svensk diplomat om förhandlingarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talar om ännu ett historiskt toppmöte, som visar på EU:s vikt.

– Vi har satt kraftiga, tydliga mål för att möta klimathotet som världen står inför, sade Reinfeldt på en presskonferens och framhöll betydelsen av att EU går före. Det gör EU genom att åta sig att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent och sikta på 30 om den övriga, industrialiserade delen av världen följer efter.

Bördan ska fördelas

– Nu får vi se hur den övriga världen reagerar på detta. Vi måste komma ihåg att Europa bara svarar för 14 procent av utsläppen av växthusgaser i världen, sade Reinfeldt.

Det bindande åtagandet om 20 procent förnybar energi 2020 ska nu brytas ned på landnivå.

– Nu följer en diskussion om rättvis bördefördelning. Man kommer att be Sverige göra ytterligare ansträngningar och vi ska komma ytterligare lite längre, sade Reinfeldt som inte ville diskutera vilka åtgärder det kan handla om för Sveriges del.

TT , aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln