SD förbi M i ännu en mätning

Publicerad 2022-08-26

M är inte längre högerkoalitionens största parti, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.

SD sticker i väg fyra procentenheter och tar över förstaplatsen.

– Då förändras dynamiken en del, säger SD:s Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Moderaterna går kraftigt bakåt i DN/Ipsos nya mätning. Sedan den förra mätningen i juni har Moderaterna tappat tre procentenheter och landar nu på 16,6 procentenheter.

Så lågt har partiet inte legat sedan DN/Ipsos mätning i december 2019.

Tappet innebär att man tvingas lämna över rollen som största oppositionsparti till Sverigedemokraterna.

SD ökar med över fyra procentenheter och sticker i väg till 20,7 procent.

Även i SVT/Novus mätning från 22 augusti var Sverigedemokraterna det största högerpartiet, fyra procentenheter större än Moderaterna.

Det är den andra mätningen på kort tid som visar att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna.

Jimmie Åkesson säger att beskeden kan få stor påverkan i en eventuell regeringsförhandling.

– Det verkar vara trend där vi växer och det har vi gjort den närmaste veckan. Det är positivt och förändrar tyngdpunkten i regeringspolitiken. Det är klart att om vi blir näst största parti i konstellationen så förändras tyngdpunkten och hamnar på våra frågor. Framför allt trygghetsfrågor och invandring, säger han.

”Vill man inte ha oss blir det dyrt”

I vilket läge kommer du kräva plats i regeringen?

– Det första vi kommer göra är att framföra att vi har för avsikt att sitta i regeringen, det är ganska naturligt. Vill man inte ha med oss kommer det att bli dyrt i form av sakpolitik för det är trots allt sakpolitik som är det viktiga, säger han och fortsätter:

– Jag fokuserar inte så mycket på hur regeringen ser ut utan mer vad en regeringen ska göra för att jag ska bli nöjd.

Åkesson flaggar för att dynamiken kan förändras drastiskt om partiet är större än M efter valnatten.

– Då är vi klart största i konstellation och tyngdpunkten hamnar hos oss. Vi kan ställa högre krav och det blir ännu mer orimligt hålla oss utanför, säger han.

M: ”Finns bara ett parti på vår kant”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer står dock fast vid att det inte är aktuellt med att släppa in SD i en högerregering.

–– Vi har sagt hela tiden att det är de borgerliga partierna som ska bilda regering. När det gäller SD vill vi samarbeta i riksdagen kring budgetfrågor och andra reformer som kan skapa stabilitet och kontinuitet i vårt arbete med att ta itu med brottsligheten, ekonomin och energikrisen, säger han.

Hur påverkar det regeringsbildningen om SD blir största parti?

– I grund och botten finns det bara ett parti som kan samla stöd på vår kant för att bilda regering och det är Moderaterna och Ulf Kristersson. Det förändras inte av vad olika opinionsmätningar visar före valet, säger han och fortsätter:

– Vi är helt fokuserade på två saker: De partier som vill byta ut regering ska få mer än 50 procent och Moderaterna ska få så starkt stöd som möjligt. Vi har gott hopp om att vi ska nå de målen.

Ulf Kristersson.