Storbråk om anklagelser mot SD:s webbkanal Riks

Andersson, Kristersson, Åkesson, Linde och Ygeman

Publicerad 2022-08-26

Utrikesminister Ann Linde menar att SD:s webbkanal Riks i princip har målat upp Annie Lööf som en demon.

Hennes uttalande har fått flera SD-toppar att reagera kraftfullt.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till, säger Linde till Aftonbladet.

Kammaråklagare Henrik Olin, åklagare för mordet på Ing-Marie Wieselgren, misstänker att Annie Lööf (C) var måltavla för Theodor Engström.

Utrikesminister Ann Linde hävdar att ”SD och högerextrema krafterna” har drivit på hat mot Lööf, vilket hon skrev på Twitter igår.

– Vi har sett flera exempel på SD riks, hur de har utmålat upp Annie Lööf till en demon, i princip. säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att en hård ton från politiker gör att att våldsbenägna personer tar till sig.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till. 

Menar du att Sverigedemokraterna bär en skuld till det här?

– Inte till det här enskilda mordet, men att det påverkar människor att agera, det har vi sett i flera andra länder. Vi har sett i USA vad Trumps hotfulla retorik ledde till, och jag hoppas verkligen att vi kan få slut på detta, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde kommenterar kritiken från SD.

Åkesson: ”Borde sopa framför egen dörr”

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att tonläget i den politiska debatten ibland är för högt, och känner sig själv utsatt för det.

– Är det någon som har haft ett högt tonläge i debatten så är det Annie Lööf, säger Jimmie Åkesson.

Han kallar utrikesministerns uttalande för lågt, osmakligt och ovärdigt. Han menade också att Socialdemokraterna har spridit hat, myter och lögner om hans parti i decennier, vilket har spätt på våldet och hotet mot SD-medlemmar - och menar att Ann Linde borde ”sopa framför egen dörr”

Statsminister Magdalena Andersson säger att Åkesson med sina kommentarer under fredagen verkar lägga skulden på Annie Lööf, brottsoffret.

– Jimmie Åkesson verkar tycka att Annie Lööf får skylla sig själv, att det är Annie Lööf som har haft ett högt tonläge, säger Andersson till journalister i samband vid ett besök på Linköpings universitet.

Det innebär, tillägger hon, i praktiken att Jimmie Åkesson skyller på brottsoffret.

– Det blir ju implicit ett hot mot personer som står upp tydligt mot SD och deras syn på världen.

Även hon anser att det är SD som har ett ansvar för hetsen mot Lööf.

– Det går inte att blunda för att SD:s olika kanaler har drivit kampanj mot Annie Lööf med väldigt otäcka angrepp.

Ygeman kräver svar från Kristersson

Nu har flera tunga Socialdemokrater slutit upp i kritiken mot Sverigedemokraterna. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman svarar på Åkessons attack mot Socialdemokraterna. Men han väljer att i stället rikta ljuset på den andre statsministerkandidaten, Ulf Kristersson (M). Kristersson uttryckte igår sitt stöd för Annie Lööf på sociala medier och skrev att hans tankar var med henne och hennes familj.

Men Ygeman ifrågasätter varför inte Kristersson har kommenterat diskussionen om hatet som riktats mot Lööf, bland annat från SD riks.

– Jag ifrågasätter ryggraden och resningen i statsministerkandidaten. Inte kan det vara så att makten är viktigare än allt annat, att han är beredd att se mellan fingrarna för det här hatet, bara för att kunna ta statsministerposten.

Kristerssons svar: ”Sorgligt”

Kristersson svarar i ett sms till Aftonbladet. Han håller med om att polariseringen är dålig för Sverige, men anser att demoniseringen inte kommer från Sverigedemokraterna - utan Socialdemokraterna.

– Tyvärr ser vi nu hur hela Socialdemokraternas valstrategi går ut på smutskastning och demonisering av sina politiska motståndare. Nu väljer Magdalena Andersson att skicka fram Ann Linde och Anders Ygeman för att beskylla Sverigedemokraterna för det förfärliga mordet på Ing-Marie Wieselgren och den hemska planerade attacken på Annie Lööf, skriver han.

Han eftersträvar ett vuxet samtal, men tycker också att det verkar som att Socialdemokraterna känner sig hotade.

– Det är sorgligt vilken väg Magdalena Andersson har valt åt Socialdemokraterna. Jag söker nationell samling mot hatet och våldet.

Aftonbladet live:
val2022