Moderater oroade över Liberalerna inför regeringsbildning

Publicerad 2022-09-12

Bara ett mandat skiljer de två blocken.

Det gör en kommande högerregering sårbar för politiska vildar – eller liberaler som bryter partilinjen i protest mot SD.

– Vi utgår naturligtvis ifrån att det blir konstruktivt samtal med de andra partierna, säger den blivande L-riksdagsledamoten Anna Starbrink.

På måndagen inleddes de första regeringsförhandlingarna i högerblocket när M-ledaren Ulf Kristersson tog emot SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Johan Pehrson.

– Man diskuterar de allmänna förutsättningarna för regeringsbildning, säger en centralt placerad M-källa.

Samtidigt finns det en oro inom Moderaterna för att framför allt Liberalerna inte ska hålla ihop. Oron tas på stort allvar eftersom det - enligt den preliminära rösträkningen - bara skiljer ett mandat mellan blocken. 

– Det räcker med att en liberal bryter partilinjen för att det ska braka ihop och det gör en sådan regeringsbildning väldigt sårbar, det måste man vara öppen med, säger en annan moderatkälla.

Ulf Kristersson.

Bland de blivande riksdagsledamöterna från Liberalerna finns flera namn som tidigare varit tydliga med sitt motstånd mot Sverigedemokraterna. Efter Liberalernas landsmöte förra året då man kom överens om att arbeta för en borgerlig regering som kan söka stöd hos SD har den interna kritiken dock lugnat ner sig i L.

Bland de aktuella riksdagsledamöterna finns Helene Odenjung från Göteborg och Anna Starbrink från Stockholm.

Anna Starbrink säger att den kommande liberala riksdagsgruppen ska mötas i veckan och att hon räknar med att riksdagsgruppen kommer att hålla ihop.

– Det är klart jag kommer använda min roll, tillsammans med det liberala partiet, och vår roll i den liberala gruppen är att maximera utfallet för liberal politik, så det är det jag tänker bidra till, säger Anna Starbrink.

Har du någon röd linje kring vad du kan acceptera när det gäller Sverigedemokraterna?

– Ja, det tror jag vi alla har, men det tänker jag diskutera i mitt parti först och främst.

Finns det ett scenario där du inte ens släpper fram en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna?

– Nej, det kan jag inte se nu, vi utgår naturligtvis ifrån att det blir konstruktivt samtal med de andra partierna. Och den liberala riksdagsgruppen kommer ju hålla ihop i de här frågorna, det är jag helt övertygad om.

Du räknar med att följa riksdagsgruppen oavsett framöver?

– Ja, det är verkligen min utgångspunkt att den liberala riksdagsgruppen kommer att hålla ihop, och vi har ju gemensamma beslut på landsmötet att luta oss mot, så det tror jag kommer bli precis på det sättet.