Ebba Buschs nya projekt oroar arbetarrörelsen: Damberg måste öppna plånboken

Uppdaterad 2023-12-04 | Publicerad 2023-11-30

Ebba Busch vill storsatsa på samhällsbygget med större insats från staten.

Nu kommer krav på ett motdrag från S inifrån arbetarrörelsen.

– Damberg måste öppna portmonnän.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill sjösätta ett stort investeringsprogram där staten ska ta ett större ansvar i flera delar av samhällsbygget.

Så fort inflationen kryper tillbaka ska staten öppna plånboken i sektorer som infrastruktur, järnväg, väg, bostäder och välfärd.

Det är en politisk strategi som tidigare tillskrivits socialdemokratin.

Nu vädras oro inom arbetarrörelsen för att S kommer att tappa det politiska initiativet.

– Sossarna har tagit vissa steg i den riktningen, med förslag om att lätta på det finanspolitiska regelverket, men absolut för lite. När borgerliga partier nu tar större steg så borde det pocka på S att ta steget fullt ut, säger Torbjörn Hållö, ekonom på LO.

Torbjörn Hållö: ”Det framstår som klassisk, bra sossepolitik”

Redan i september flaggade Hållö för att en borgerlig regering skulle kunna ta sig an ett politiskt projekt av den typen som Ebba Busch nu skissar på.

– Det finns ett väldigt stort behov av offentliga investeringar i vägar, järnväg, elnät och bostäder som är nödvändiga för att få till de privata investeringarna, säger Torbjörn Hållö.

– Det framstår som klassisk, bra sossepolitik.

Ebba Busch besöker Hitachi Energy i Ludvika.

Damberg har viftat bort riskerna

Inom regeringen är Ebba Busch inte ensam om att öppna för statliga investeringar. Även Moderaterna, med finansminister Elisabeth Svantesson i spetsen, har börjat öppna upp för en möjlighet att ta på sig spenderarbyxorna.

Regeringen unisont med Sverigedemokraterna öppnade nyligen för att staten kan behöva ta på sig kostnader för utbyggnaden av kärnkraft.

Men Ebba Busch går alltså längre och vill se statliga investeringar på fler områden. Hon öppnar också för att se över om det finanspolitiska ramverket behöver ses över för att möjliggöra mångmiljardprojekt.

S står fast i en ekonomisk politik som är sparsam. Partiets ekonomiskpolitiske talesperson, före detta finansministern, Mikael Damberg är fast besluten om att varje reform ska vara finansierad.

Inställningen är att staten inte ska låna upp pengar för investeringar, trots mycket låg statsskuld.

Mikael Damberg har också viftat bort risken för att den borgerliga regeringen, uppbackad av SD, skulle lägga om politiken och sjösätta större statliga investeringar.

– Det är så långt ifrån verkligheten just nu som man kan vara, sa han i somras.

Busch vill att staten ska öppna plånboken i sektorer som infrastruktur, järnväg, väg, bostäder och välfärd.

Internt motstånd

Men Damberg möter på motstånd, inte bara inom LO. Det egna ungdomsförbundet har uppmanat Damberg att tänka om, med hot om att förtroendet för finansministerkandidaten annars kommer att ryka.

Nyligen höll S-studenter kongress och då valdes en ny förbundsordförande i form av Elfva Barrio. Från studenterna kom klara besked.

– Vi saknar bostäder, vi saknar järnvägar och vi står inför en klimatkris. För att lösa detta har Socialdemokraterna inte varit modiga nog. S-studenter uppmanar Mikael Damberg att öppna portmonnän, säger Elfva Barrio.

Ebba Busch (KD).