SD:s plan med moskéutspelet: Regeringen kommer svänga

Publicerad 2023-11-29

Sverigedemokraterna räknar med att få med sig regeringen i det kontroversiella moskéutspelet.

Just nu förbereds politik som syftar till att strypa utländsk finansiering av trosamfund, något som SD ser som första steget till målet.

– Sverige kommer behöva stänga moskéer som driver på radikalisering. Det kommer visa sig att vi hade rätt även i den här frågan, säger en SD-källa med insyn.

Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer var enligt källor i Sverigedemokraterna välplanerat och strategiskt viktigt för partiet.

Att de övriga Tidöpartierna snabbt fördömde var väntat och ses snarare som positivt av SD, enligt en centralt placerad källa.

– Effekten blir att vi utmärker oss, vi vågar säga det som vi tror på. Sedan tror jag inte vi är oense i sak.

I Tidöavtalet finns en punkt om att utreda förbud mot utländsk finansiering av trosamfund. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska regeringens samordningskansli, där SD:s tjänstemän också sitter, att börja arbeta med frågan i närtid.

Inte orimligt

Om förbudet blir verklighet kommer färre moskéer att byggas i Sverige, enligt SD.

– Att förbjuda utländsk finansiering skulle få väldigt stor effekt. Det är i praktiken ofta utländska pengar som betalar för bygget av moskéer i Sverige, säger den centralt placerade källan.

I Tidösamarbetet råder bred samsyn om vikten att stänga muslimska skolor som visar sig ha kopplingar till extremism. Att stänga moskéer borde därför inte vara så kontroversiellt, menar en SD-källa.

– Barn går också i moskéer, där kan de också radikaliseras. Det är inte orimligt att stänga ner moskéer som sprider extrema budskap. 

Jimmie Åkesson.

Strategin - konflikt med Socialdemokraterna

En annan strategi med Jimmie Åkessons utspel var att öka konflikten med Socialdemokraterna, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt Sverigedemokraternas analys slits S mellan att attrahera två olika väljargrupper, något Åkesson utnyttjade i sitt utspel.

– S behöver vinna över väljare från oss, men de får inte tappa för mycket till islamistiska Nyans. Det blir en svår balansgång för dem. De behöver prata om hårdare tag men har samtidigt inte råd att skrämma bort islamistiska väljare. Att förknippas med fler moskéer och islamism försämrar trovärdigheten i stora väljargrupper vi konkurrerar om, säger en uppgiftslämnare i SD.

Det upptrissade tonläget i Sverige om kriget i Israel och Palestina gjorde att tidpunkten för utspelet var gynnsamt.

– Israel-Palestina-konflikten är en slags fond för sådana diskussioner, det går att ta upp på ett helt annat sätt. Till exempel lyfta fram personer som hyllar Hamas på gatorna i Malmö, säger uppgiftslämnaren.

Magdalena Andersson.

Oenighet mellan M och L

En annan SD-källa säger att det också finns en strategi att utmärka sig i Tidösamerbetet, att flytta fram positionerna inför nästa val.

– Vi ska redan nu positionera oss så alla fattar skillnaden mellan oss och Moderaterna. Vi ska ta ledartröjan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har markerat hårt mot Jimmie Åkessons utspel. Aftonbladet skrev i går att M har haft samtal med SD där man påtalat det olämpliga i uttalandet.

En källa i Moderaterna säger att upprördheten inte delas i alla läger i partiet.

– SD gör ju bara det här för att provocera. I breda delar av Moderaterna ses Liberalerna som ett lika stort problem åt andra hållet. Liberalernas landsbygdsfientlighet skadar Moderaterna och gynnar Sverigedemokraterna.

Fittja moské i Stockholm, där flera reagerade efter Åkessons tal.
Olof Svensson