Så ska Ebba Busch lyfta KD med nytt politiskt projekt

Publicerad 2023-11-27

LUDVIKA. Ebba Busch vill fyra av startskottet för en era av nybyggaranda, där staten tar större ansvar för stora investeringar.

Kärnkraft, vägar, järnvägar, bostäder och välfärd ska byggas ut med staten som motor. Det nya stora politiska projektet kan kräva att Sveriges finanspolitik helt läggs om – något KD-ledaren nu öppnar för.

– Jag söker inte pris för att vara den mest renläriga marknadsliberalen, säger Ebba Busch.

Ludvika, södra Dalarna.

Det här skulle kunna vara det ”hjärtland” som Ebba Busch talat om.

Här finns 120 år av industri. Via ASEA och ABB har Ludvikaverken kunnat hålla igång Ludvika. 3 500 arbetar på fabriken, i kommunen bor omkring 27 000 människor.

Numera är det Hitachi Energys logotyp som smyckar verkens byggnader.

Energi- och näringsminister Ebba Busch är på besök för att få inblick i den verklighet som präglar det svenska näringslivet.

– Förklara för mig vad som händer här, säger Ebba Busch när hon iförd hjälm, varselväst och säkerhetsskor går en rundvandring på fabriksgolvet.

Ebba Busch (KD).

”Lite som jag kände med elstödet”

Gigantiska transformatorer skruvas, mestadels, ihop för hand. Enorma lyftkranar som går på räls i taket lyfter rejäla pjäser som snart ska kopplas in i elnätet i Egypten.

Bolaget fick nyligen in en order på svindlande 147 miljarder kronor från tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT.

2 000 nya jobbtillfällen väntar.

Ebba Busch möter en montör som är ny på jobbet men som försöker förklara vad hon gör på sin station. Montören säger att allt är nytt för henne.

– Lite som jag kände med elstödet, skämtar Ebba Busch.

Elstödet ja. Det var Ebba Buschs första rejäla storm som nytt statsråd. I valrörelsen lovade M, KD och L att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november.

Så blev det inte.

Ett annat löfte som hemsöker regeringen är att ny kärnkraft utlovats under mandatperioden. Spaden ska vara i marken innan valet avgjorts 2026.

I valrörelsen pratade såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som Ebba Busch om att ändrade regler, nya klimatmål (100 procent fossilfritt i stället för 100 procent förnybart) och kreditgarantier skulle få bolag att investera i ny kärnkraft.

Så blev det inte.

Inte ens statliga energibolaget Vattenfall kände att den nya regeringens förändringar räcker för ett investeringsbeslut i nya reaktorer.

Nyligen gick regeringen ut med att staten ska vara med och dela risken när ny kärnkraft byggs. Det kan ske genom statliga investeringar – en fråga som nu ska utredas.

– Jag har suttit på insikten att det kan behövas en längre tid, men det är ovant för Sverige att jobba på det sättet. Det är också lite ovant för borgerligheten att tänka statligt engagemang så offensivt, säger Ebba Busch när Aftonbladet träffar henne efter rundturen i Hitachi-fabriken.

– Men ska vi kunna ta Sverige in i en nybyggarera så behöver staten och regeringen leda med väldigt tydlig målsättning långsiktigt men också fungera mer som en accelerator.

Ebba Busch besöker Hitachi i Ludvika.

Nya projektet – ett nytt folkhem

Regeringsrollen har än så länge inte betalat sig för Kristdemokraterna i opinionen. Partiet ligger runt tre, fyra procent.

Nu ska Ebba Busch bärga ett nytt projekt för sitt parti: en era av samhällsbygge.

Inom partiet är en samhällsbyggarkommitté tillsatt, ledd av riksdagsledamoten Hans Eklind. Kommittén ska ta fram ny politik på flera områden: Infrastruktur, bostäder, energi, välfärd och kompetensförsörjning.

Allt det där som bolag som Hitachi i Ludvika behöver för att växa.

Ebba Busch vill att staten investerar på fler områden än kärnkraft.

– Infrastruktur, järnväg, väg, bostäder ska hänga ihop med välfärd.

Vice statsministern är noga med att påpeka att det stora investeringsprogrammet som hon vill se kan sjösättas först när inflationen krupit tillbaka.

– När vi kopplar greppet om inflationen, då behöver Sverige titta på en historiskt stor investeringsbudget.

Innebär det att du ser framför dig en separat statlig investeringsbudget och en separat driftsbudget?

– Jag tror att man behöver vara ganska öppen i sitt tänk och hur man kan navigera.

– Vi har ett upplägg historiskt kring överskottsmålet. Det är viktigt att ha koll på finanserna och vara vaksam med de medel vi har, men där kan man också tänka sig att man arbetar annorlunda över tid.

Överväger nya sätt att finansiera stora investeringar

Den svenska statsskulden är rekordlåg. Därmed finns ett potentiellt utrymme för Sverige att låna pengar till investeringar. Redan med dagens finanspolitiska ramverk skulle skulden kunna ökas, för att vara i balans över

konjunkturcykelnPerioden som det tar för ekonomin att genomgå både en högkonjunktur och en lågkonjunktur..

Men Ebba Busch öppnar alltså för att gå utöver det.

– Det är en av delarna som behöver övervägas. Sverige har historiskt sett varit försiktigt med att samarbeta mellan staten och kapitalet. Jag är övertygad om att det är vägen framåt.

– När jag var i New York senast så träffade jag flera tunga investmentbolag, några av de som handhar pengar motsvarande 13 gånger Sveriges BNP. Jag vill att aktörer som de, plus enskilda bolag som vill gå in i Sverige, skulle kunna samverka med statligt kapital på ett annat sätt.

Projektet andas socialdemokrati mellan 1930 och 1970-talen. Stamnät, bostäder och välfärd byggdes ut i Folkhemmets Sverige. Nu ska Ebba Busch och KD göra en modern variant i den ”nybyggarera” som partiledaren ser framför sig.

– Sverige behöver vara lite mer fantasifullt än vad vi varit historiskt sett, säger KD-ledaren.

”Lite var som helst på den ekonomiska skalan”

Tanken om att en borgerlig regering tar initiativet till stora statliga investeringar har fyllt LO:s ekonomer med fasa. S-ledningen har avskrivit möjligheten att det ska ske, men nu verkar det alltså vara på bordet.

– Jag är genuint borgerlig i bemärkelsen att jag vet att ekonomisk tillväxt, det som finansierar välfärd, kommer inte från staten, det kommer från företagen.

– Men jag är kristdemokrat, jag söker inte pris för att vara den mest renläriga marknadsliberalen. Jag kan röra mig lite var som helst på den ekonomiska skalan. Det gör det lättare för mig att vara pragmatisk.

Ebba Busch har aviserat att hon har en tidshorisont som KD-ledare på åtta år till. Ett investeringsprogram av den sorten hon nu skissar på kommer att ta tid.

– Grunden läggs. Sedan kommer det att finnas nya idéer om fyra, sex och tolv år som vi behöver lägga till detta. Men att lägga en grundinfrastruktur som inte går att rulla tillbaka ska göra att ett företag som Hitachi säger att de vill investera i 120 år till. Det är visionen. Den grunden kan vi lägga de kommande åren.

Följ ämnen i artikeln