Nooshi Dadgostar: Inga ultimatum om nya kärnreaktorer

Publicerad 2023-12-08

Vänsterpartiet har växt i opinionen sedan valet och som näst största parti i det rödgröna blocket sätter V press på Socialdemokraterna i flera frågor.

I en intervju med Aftonbladet berättar Nooshi Dadgostar hur hennes politik nu gifter sig med Ebba Buschs, vänsterns hantering av kriget i Gaza och synen på nya kärnreaktorer.

– Jag har inga ultimatum, säger V-ledaren.

Hamas attacker mot Israel den 7 oktober blev startskottet för en plågsam intern konflikt inom Vänsterpartiet.

Partiledaren Nooshi Dadgostar gick snabbt ut och fördömde attackerna på sociala medier, men det väckte ont blod i delar av partiet och flera företrädare kritiserade partiledarens uttalande.

Vänsterpartiets representant i Linköping, Björn Alling, uttryckte stark kritik mot V-ledaren och partistyrelsen vill utesluta honom. Men ett upprop har startats för att försöka rädda Alling kvar i partiet.

– Det är ingen i Vänsterpartiet som har tagit ställning för Hamas, så vitt jag vet. Det här handlar om sättet som man framför synpunkter på och hur man agerar i partiet, säger Nooshi Dadgostar om Björn Allings uteslutning när Aftonbladet träffar henne på dagen två månader efter Hamas attacker.

Nooshi Dadgostar.

”Känner inte igen det”

Efter attackerna uppstod en debatt om vänsterns eventuella svårighet med att ta avstånd från Hamas attacker i debatter där man ville försvara palestiniers rättigheter.

Nooshi Dadgostar anser dock att det inte finns en överhängande problematik inom vänstern i synen på Palestina och Israel.

– Jag känner inte igen det, nej.

– Men det som har hänt är fruktansvärt och aktualiserar konflikten mellan Israel och Palestina. Det jag ser framför mig nu, det som alla politiska ledare behöver göra, är att med kraft gå in och säga att en tvåstatslösning måste genomföras.

Nooshi Dadgostar uppmanar också regeringen att visa att internationell rätt gäller. Hon nämner urskiljningslöst bombande av civila.

– Nu fördrivs ju palestinier från Gaza. På Västbanken är det bosättare som trakasserar palestinier. Det har de gjort under lång tid. Palestinierna är värda ett eget land som de kan få styra över.

Uppmanar LO att ompröva samarbetet med S

Sedan Nooshi Dadgostar tog över partiet för tre år sedan har hon fokuserat på att forma ett nytt ekonomiskt program, där staten ska ta stort ansvar för investeringar i elnät, järnvägar och bostäder – områden som ska snabba på den så kallade gröna omställningen.

– Vi behöver få ner utsläppen genom kraftfulla, statligt ledda, investeringar i järnväg, ställa om elsystemet för att få bort den fossila energin i industrin och det behöver ske på ett rättvist sätt.

– Man kan inte lägga nya avgifter på människor. Det kommer bara leda till att man pressar konsumtionen hos låginkomsttagare.

Nyligen gick KD-ledaren Ebba Busch ut i en intervju med Aftonbladet och lanserade ett liknande program, som liksom V:s strategi innehåller ett nytt finanspolitiskt ramverk.

S ovilja att gå lika långt som V och Ebba Busch, borde enligt Nooshi Dadgostar föranleda att LO, som också vill se stora statliga investeringar, omprövar sitt samarbete med S.

– De har inte fått gehör på många decennier för det de driver i det enda parti som de samarbetar med.

– Nu går det så dåligt för vårt land. Vår ekonomi kryper, inflationen är alldeles för hög och vi har en regering som inte klarar av det här. Nu är det dags för LO och Vänsterpartiet att mobilisera.

Ebba Busch (KD).

Ställer inget ultimatum om kärnkraften

I Ebba Buschs plan finns även staten med som investerare i kärnkraft. Det är en linje som även övriga regeringen och SD sällat sig till.

S har börjat vackla i frågan, men oppositionsledaren Magdalena Andersson står inför problemet att MP, genom sitt nya språkrör Daniel Helldén, ställt ut ett ultimatum om att inga nya reaktorer ska byggas.

V:s linje är att kärnkraften ska avvecklas ”så fort som möjligt”. Men Nooshi Dadgostar är trots det inte lika kategorisk som MP-ledaren.

– Man ska veta att låga elpriser är det vi kommer att prioritera eftersom det är förutsättningen för klimatomställningen. Det viktigaste vår generation av politiker måste göra är att nu, när nya företag etablerar sig, få fram ny el.

– Först en ny elprismodell, för vi har ett överskott av elproduktion, men sedan ska vi förstås bygga ut ny el och där är ju havsvindkraften överlägsen prismässigt.

Kommer det vara ett ultimatum mot nya reaktorer, såsom Daniel Helldén har uttryckt sig?

– Jag har inga ultimatum.