Vad gör du åt klimathotet?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-15

Gunilla Wahlén (v)

Människans utsläpp av växt­hus­gaser påverkar jordens klimat.

Vad gör politikerna åt utsläppen?

Aftonbladet frågade riks­dagens 349 ledamöter.

Gunilla Wahlén (v)

Måste vi ändra livsstil för att kunna hejda den globala uppvärmningen?

– Ja, om man har en livsstil som går ut på att inte lära sig något om vad man kan göra själv för att leva mer klimatvänligt. De flesta behöver inte byta livsstil utan göra mer av det goda, såsom att gå och cykla eller åka kollektivt.

– Konsumera mindre genom att fundera över om man verkligen behöver allt som man köper och önskar sig. Inte köpa mer livsmedel än man faktiskt behöver, välja förpackningar som är energisnåla och källsortera varje dag.

Vilket politiskt beslut är viktigast för att vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser i Sverige?

– Det finns inte en enda politisk åtgärd som är den absolut bästa. Myndigheter och beslutsfattare måste samverka inom alla områden för att inte motverka bra beslut från andra myndigheter för kortsiktiga ekonomiska vinsters skull.

– Vi vill även stödja och stimulera ny miljöteknik och ge mer pengar till ökad spår- och kollektivtrafik.

Regeringen har utlovat en skattereduktion på 10 000 kronor för privatköp av miljöbilar. Är rabatt på miljöbilar en bra idé för att minska utsläppen? I så fall hur hög bör den vara?

– Det finns vissa poänger med en rabatt på miljöbilar, men 10 000 kronor för en bil som kostar 200 000 till 500 000 kronor kanske inte avgör val av fordon. Driften av bilen måste bli miljövänligare genom att vi på olika sätt stimulerar till att de förnyelsebara drivmedlen blir billigare än fossila bränslen.

Läs mer

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln