Vintern försvann!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-08

Södra Sverige fick ingen vinter i år

Efter hösten kommer – våren.

Höga temperaturer ledde till att en hel årstid gick upp i rök. Vintern kom aldrig till delar av Skåne i år.

– Fenomenet kommer att bli allt vanligare och kommer att krypa allt högre upp i landet på grund av den globala uppvärmningen, säger SMHI:s professor Sten Bergström.

Efter den säregna hösten, med blommande växter, svamp- och färskpotatisfynd i december fick de flesta svenskar lite riktigt vinterväder under delar av januari och februari. Nu är våren dock på inmarsch, den har redan lagt beslag på Skåne, Blekinge, Halland, södra Bohuslän och delar av Småland.

Men vissa i landet fick inte någon vinter alls. Flera av SMHI:s mätstationer i södra och västra Skåne, samt vissa kuststationer i väster, upp till Nidingen, och på östkusten upp till Ölands södra udde mätte aldrig upp några vintertemperaturer.

Värmerekord i Falsterbo

Den meteorologiska definitionen av vinter är att dygnsmedeltemperaturen håller sig under 0 grader under en femdagarsperiod. Flera av mätstationerna i södra Sverige uppmätte aldrig så kalla temperaturer i vinter. I Falsterbo slogs också värmerekord under vintermånaderna december, januari och februari med 4,8 grader.

Normalt kommer vintern till Falsterbo runt den 20 januari, och lämnar plats för våren i mitten av februari, men inte i år.

Att vintern uteblivit har hänt förr i de sydligaste delarna av landet. Vintern 89 – 90 inträffade det senast i Falsterbo.

Stockholm kan bli utan vinter

Men enligt Sten Bergström, professor i metrologi vid SMHI och rådgivare i Klimat och sårbarhetsutredningen kommer vi att få betydligt fler uteblivna vintrar i framtiden, och de kommer inte att begränsas till södra Sverige.

– Det går inte att säga att nästa vinter kommer att bli mild som den vi haft i år, men jag kan med säkerhet säga att vi kommer att få fler uteblivna vintrar i framtiden. Dessutom kommer större delar av Sverige drabbas, ända upp i Stockholmstrakten kan vädret hoppa över vintern, säger han till aftonbladet.se.

Miljöeffekterna av en mild vinter blir inte så långvariga. Men i framtiden, när det blir allt vanligare, kan vi vänta oss ett helt annat klimat, där framförallt Skåne och resten av södra Sverige kan komma att drabbas av översvämningar.

Läs mer

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln