Extremväder: Värmerekord och köldbubblor

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-13

Svinkallt i norr, supervarmt i söder.

Vädret i världen går bananas med värmerekord och köldbubblor.

– Det råder inget tvivel om att 2023 blir varmaste året någonsin, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Det är varmt i världen. Men kallt i Sverige. Varje månad sedan juni har varit den varmaste sedan mätningarna började 1940. Juli sticker ut och blev den varmaste månaden någonsin registrerad.

Enligt en färsk rapport uppger forskare från klimatinstitutet Berkeley Earth att det nu finns en 55-procentig risk att vi går över Parisavtalets mål på 1,5 grader i år. Men målet är dock inte beroende av ett enda års uppvärmning, utan handlar om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader på lång sikt.

”Tre värmeböljor samtidigt”

I Brasilien, Australien och på håll i Afrika är det ovanligt varmt så här års på uppemot 50 grader varmt, enligt Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

– På tre kontinenter når man nu 50-gradersstrecket samtidigt. Det är sommar på södra halvklotet, men ovanligt att det pågår så här kraftiga värmeböljor samtidigt, säger han.

Det är också varmt för att vara december över Medelhavet. Iberiska halvön, Marocko och Frankrike har uppmätt minimitemperaturer på 18 grader, vilket är mer än vad som är normalt under sommaren enligt Rydqvist.

– I dag slogs ett värmerekord Gibraltar på 29,9 grader. Även för att vara solkusten så är det ovanligt varmt så här års, säger han.

Det är ovanligt kallt hos oss men globalt pågår en uppvärmning.

Milt till helgen

Liknande extremskillnader går att se på jordens kallaste platser. Sibirien har inte haft ett så kallt december som nu på 40 år. I går mätte man −58,7 grader i staden Iema.

Det vilar fortsatt en blå bubbla över norden. Sverige har inte haft en så kall november som i år sedan 2010. I Visby slogs ett 164 år gammalt köldrekord på −15,4 grader. 3,4 grader kallare än rekordet från mätstarten 1859.

Men det blir milt till helgen, enligt Lasse Rydqvist.

– Det är inte omöjligt att man når 10-gradersstrecket i Götaland på antingen lördag eller söndag.

Så den blå bubblan är på väg att spricka?

– Precis. Vi bryter mönstret och under större delen av nästa vecka blir det varmare.

Följ ämnen i artikeln