Oppositionens kritik: ”Extremt oansvariga”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Torbjörn Tegnhammar (M) pekar på tre punkter i S-L-budgeten som han är kritisk mot.
Foto: Krister Hansson
Torbjörn Tegnhammar (M) pekar på tre punkter i S-L-budgeten som han är kritisk mot.

I budgetförslaget från S och L ska Malmös ekonomiska utmaningar lösas genom att man frångår överskottsmålet.

Oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) är starkt kritisk till förslaget.

– De är extremt oansvariga som budgeterar så, säger Tegnhammar.

På måndagen presenterade Socialdemokraterna och Liberalerna sitt budgetförslag för 2020 i Malmö. Redan innan media tagit del av förslaget hade Miljöpartiet också meddelat att de i andra hand - om deras eget budgetförslag inte skulle gå igenom - kommer stötta förslaget.

– En förutsättning för att kunna stödja Socialdemokraternas och Liberalernas budgetförslag var att de tar klimatkrisen och de sociala klyftorna på allvar. De hade förslag både på klimatmål och på förebyggande socialt arbete, förslag som vi i förhandlingarna har vässat ytterligare, sa Stefana Hoti (MP), gruppledare, i ett pressmeddelande.

Oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) är däremot kritisk till det budgetförslag som presenterats av kommunledningen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Budgeterar för kraftig lågkonjunktur”

För att fylla det hål på 392 miljoner kronor som finns till nästa år föreslår Liberalerna och Socialdemokraterna bland annat att man under en tvåårsperiod stryker det överskottsmål som finns i kommunen. En lösning som enligt oppositionsrådet är oansvarig.

– Att de budgeterar med nollresultat, utan något överskott, tycker jag är oerhört anmärkningsvärt. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) pratar om en eventuellt mild lågkonjunktur 2020. Här budgeterar de för en kraftig lågkonjunktur redan nu. Faktum är att de bränner ekonomiska reserver redan nu istället för att bygga skyddsvallar för kommande dåliga år i kommunsverige, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Han menar att förslaget att inte fylla på överskottsreserven kan få negativa konsekvenser.

– Det kan få konsekvensen att om det blir en tuff lågkonjunktur så måste man antingen ha kraftiga skattehöjningar i Malmö eller rejäla nedskärningar i Malmö. De är extremt oansvariga som budgeterar så redan nu. Det gör man om det är ett allvarligt läge i svensk ekonomi och det är inte ett allvarligt läge än.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) presenterade kommunledningens gemensamma budget.

Pekar ut smygnedskärning

Även mot välfärdssatsningarna som presenterades av Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) är Tegnhammar kritisk.

– Vår uppfattning är att den är underfinansierad. Så som Socialdemokraterna och numera även Liberalerna, det gamla skolpartiet, budgeterar så saknas 70 miljoner kronor för att Malmö ska spendera genomsnittligt som kommun på skolan.

Inom välfärden menar oppositionsrådet även att det finns nedskärningar, som inte lyfts fram. Det då uppräkningen av lönerna ligger på 1,5 procent gentemot de 2,7 procent som Sveriges Kommuner och Landsting, enligt Tegnhammar, har i sin prognos.

– Det här påverkar inte själva lönesättningarna men man behöver dra in på andra saker. Det blir smygnedskärningar av välfärden i Malmö när man gör på det här sättet, säger oppositionsrådet som varnar för nedskärningar inom skola och äldreomsorg.

M presenterar egen budget

Förutom avsaknaden av överskott och välfärden riktar han även kritik mot de kommunala bidragen.

– Den socialdemokratiska bidragshetsen fortsätter men är numera sanktionerad av Liberalerna. Tidigare har vi gemensamt med Liberalerna legat på för rejäla åtgärder mot bidragsberoende men nu har Liberalerna köpt den socialdemokratiska bidragsmodellen utan åtgärder.

Moderaterna har ännu inte presenterat sitt eget budgetförslag, där de kommer meddela hur de anser att Malmö ska klara av den ekonomiska utmaning som staden står inför. Budgetarbetet har till viss del gjorts tillsammans med Centerpartiet men partierna kommer inte presentera någon gemensam budget.

Publicerad:

LÄS VIDARE