Amazonas kan vara helt borta om 100 år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-27

Globala uppvärmningen förstör det klimat där regnskogen trivs

Om bara 100 år kan regnskogarna vara ett minne blott.

En ny studie visar att vissa klimattyper, som den där regnskogen växer, kan försvinna helst som en följd av den globala uppvärmningen.

Regnskogen i Amazonas blir konstant mindre till följd av avverkningar. Nu kan också den globala uppvärmningen bli ett allvarligt hot mot skogarna, eftersom den klimatzon där regnskogen trivs kan försvinna.

– De här klimatzonerna kommer att flytta på sig så snabbt att växter och djur inte hinner med. Framför allt växterna, som inte är så flyttbara, säger Ben Smith, docent vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet till Vetenskapsradion.

Savann och gräs i Amazonas

I Sverige kommer klimatförändringarna förmodligen göra att vårt klimat blir som det i dagens Centraleuropa, men i Amazonas kommer förändringen att bli än mer drastisk.

– I Amazonas kommer det att bli mycket glesare skog eller till och med savann, och i de områden där det är savann idag blir det ännu glesare så att det kanske bara blir gräs kvar, säger Ben Smith.

Helt nya klimattyper

Men det är inte Amazonas och Sverige som kan vänta sig förändrat klimat. Den nya studien presenteras i amerikanska vetenskapsakademins tidning PNAS. Två olika scenarier är tänkbara, enligt studien. Det värsta scenariot är att hälften av jordens landyta får sitt nuvarande klimat utplånat eller ett helt nytt klimat som inte finns på jorden idag.

Det andra alternativet är att 4 till 20 procent av jorden påverkas på det sättet.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln