”Amazonas kan förvandlas till savann om femton år”

Publicerad 2020-05-10

Världens största regnskog står på randen till att gå förlorad.

Det menar den världsledande brasilianske klimatforskaren Carlos Nobre.

– Vi är mycket nära den kritiska punkten, säger han.

Carlos Nobre är professor och klimatforskare vid Saõ Paulos universitet och har ägnat fyrtio år åt att förstå Amazonas.

I sin forskning har han undersökt regnskogens så kallade ”tipping point”, den brytpunkt där skogen börjar förstöra sig själv.

På senare år har det stått allt mer klart att Amazonas närmar sig just en sådan gräns. Inom en generation kan merparten av den kvarvarande regnskogen ha börjat omvandla sig själv till buskmark och savann. Ett förlopp som inte går att stoppa när det väl har inletts.

Två faktorer driver regnskogen mot sin brytpunkt: klimatförändringarna i världen som ger högre temperaturer och avskogningen av Amazonas som ger mindre regn. De förstärker varandra – så att färden mot brytpunkten går fortare, enligt Carlos Nobre.

Avverkningen har ökat kraftig

Sedan Jair Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019 har takten på avverkningen ökat kraftigt, enligt data från det brasilianska rymdforskningsinstitutet INPE.

Under fjolåret drabbades Amazonas samtidigt av omfattande bränder. De flesta var anlagda av bönder som ville rensa marken men spred sig eftersom marken var så torr. Bränderna hotar nu att förvärra torkan ytterligare, i en serie av självförstärkande processer.

– Om man lägger samman de här faktorerna finns det starka skäl till oro för Amazonas, säger Carlos Nobre på telefon från Saõ Paulo.

President Bolsonaro återkommer ofta till att han vill ”utveckla” Amazonas. Vad har ni klimatforskare sett av detta på plats?

– Vissa trodde att han bara uttryckte sig radikalt för att vinna röster. Tyvärr har det visat vara så illa. Hans försök att driva igenom en lagstiftning som ska öppna reservat för gruvdrift och boskapsskötsel är djupt, djupt bekymrande, säger Carlos Nobre.

Katastrofala följder

Följderna om Amazonas skulle ombildas till savann kommer att vara katastrofala. Mängder av arter försvinner samtidigt som Amazonas förmåga att binda koldioxid drastiskt minskar och växthusgaser i stället hamnar i atmosfären.

Något som i sin tur skulle accelerera klimatförändringarna på jorden med mer extremväder, bränder, smältande isar och stigande världshav som följd.

– Världen borde vara mycket orolig, säger Carlos Nobre.

Ett dött bältdjur på marken i Pará, Brasilien, en delstat som till största delen täcks av regnskog. Området håller på att bli både varmare och torrare.

Runt 17 procent av Amazonas har redan huggits ner. Tröskeln ligger någonstans mellan 20 och 25 procent, enligt Carlos Nobre.

Hur mycket tid har vi på oss innan Amazonas börjar förvandla sig själv till savann?

– Det finns inga exakta siffror. Men sannolikt någonstans mellan 15 och 30 år, säger han.

Amazonas kan börja förvandlas till en savann redan om 15 år.

”Väldigt bråttom”

Tror du att det är möjligt att rädda Amazonas?

– Ja, men det kräver att vi på kort tid inför ett totalstopp för all avverkning. Och att vi samtidigt börjar återplantera skadad skog. Utöver det måste världen få kontroll över klimatförändringarna. Det är väldigt bråttom.

Vad kan människor utanför Brasilien göra för att förhindra regnskogen från att förstöras?

– Om världen hotar att inte köpa brasiliansk biff, soja och läder kommer storföretagen tvingas rensa bland sina leverantörer. Det kommer att ha stor effekt. På längre sikt handlar det om att stödja projekt för skydd och återplantering av skog och att bidra till utveckla potentialen i den biologiska mångfalden, till exempel när det gäller läkemedel, så att människorna i Amazonas kan ta del av ekonomisk utveckling på ett hållbart sätt, säger Carlos Nobre.