Biståndsministern vill pressa Israel om mer Gaza-hjälp

Publicerad 2024-02-09

Sverige har pausat sitt stöd till FN-organet Unrwa.

Nu vill biståndsminister Johan Forssell (M) att EU ska pressa Israel om fler vägar in för nödhjälp till Gaza.

– Israel har ett ansvar för att nödhjälpen kan komma fram.

Följ ämnen
Israel
Biståndsminister Johan Forssell (M).

Sverige är ett av 15 länder som har pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, efter anklagelser från Israel om att 12 anställda var inblandade i Hamas attack den 7 oktober.

Nio personer har sparkats och en FN-utredning pågår.

Konkret handlar det om 31 miljoner kronor som biståndsmyndigheten Sida avvaktar att betala ut.

– När vi får väldigt allvarlig information om att medarbetare, oavsett organisation, ägnat sig åt korruption eller deltagit i terroraktivitet är det nödvändigt att gå till botten med detta och inte sopa det under mattan. De allra flesta länder i Europa har resonerat som Sverige, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Den humanitära situationen i Gaza beskrivs som fruktansvärt svår.

Mer nödhjälp

Samtidigt, konstaterar ministern, råder en ”fruktansvärt svår humanitär situation” i Gaza efter fyra månader av Israels krig mot Hamas.

Sida uppgav i går att man betalar ut 10,2 miljoner kronor i bistånd för akutsjukvård i Gaza, och att man inom kort också fattar beslut om ytterligare 69 miljoner kronor till humanitära organisationer i området.

I kombination med det vill Forssell att fler vägar öppnas för att nödhjälpen ska komma in i Gaza.

– Hittills har mycket av diskussionen handlat om Unrwa och vilket bistånd som olika länder ger. Men vi har inte pratat så mycket om det faktum att det finns stora resurser i området, att flera stora appeller om hjälp är undertecknade, men att det kommer in alldeles för lite in i Gaza, säger han.

”Särskilt ansvar”

Inför ett EU-möte för biståndsministrar på måndag har han skrivit ett brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell och initierat en så kallad demarche om att mobilisera en uppvaktning av EU:s ambassadörer i Tel Aviv för att gemensamt lyfta behovet av ett ökat humanitärt tillträde till Gaza.

I dagsläget finns två gränsövergångar till södra Gaza där Israel tillåter nödhjälp att komma in. Forssell vill att fler öppnas.

– Israel har ett särskilt ansvar att se till att nödhjälpen kan komma fram. Vi får rapporter om långa köer exempelvis. Vi kan skicka hur mycket hjälp som helst, men det spelar ingen roll om den inte kommer in.

Kritik mot beslutet

Många har kallat givarländernas plötsliga pengapaus till Unrwa, som driver den största hjälpverksamheten i Gaza, för kollektiv bestraffning av Gazas befolkning.

Kritiken har vuxit sedan flera medier rapporterat att Israels bevisning mot Unrwa inte är särskilt konkret.

– Vi har ett ansvar gentemot svenska skattebetalare och människor i Gaza att pengar som vi skickar inte går till personer som kanske hyser sympati för terrorism, säger Johan Forssell.

Han betonar också att de 31 miljoner som pausats är ”en liten betalning”.

– Vad gäller kärnstödet har vi inte fattat något beslut, vi avvaktar utredningen från FN.