Granskning: Saknas bevis för Israels FN-anklagelser

Publicerad 2024-02-06

Flera länder har pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar efter Israels terroranklagelser.

Men det saknas tydliga bevis för beskyllningarna.

Det uppger brittiska Channel 4, som granskat de israeliska uppgifterna.

15 av de största givarländerna, däribland Sverige, har pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa de senaste dagarna.

Besluten togs efter anklagelser från Israel om att 12 Unrwa-anställda var inblandade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Nio personer har sparkats och en FN-utredning pågår.

Nu har det brittiska public service-bolaget Channel 4 granskat de bevis som israelisk säkerhetstjänst lagt fram.

Inget konkret

Det handlar framförallt om ett antal dokument, som delades ut till givarländerna kort efter Internationella domstolens (ICJ) beslut att Israel måste göra allt för att förhindra folkmord i Gaza – och släppa in mer nödhjälp.

Dokumenten upprepar den israeliska militärens anklagelser om att Hamas ”metodiskt och medvetet byggt sin terrorinfrastruktur i ett stort antal FN-byggnader och verksamheter”.

Däremot, rapporterar Channel 4, finns inga konkreta bevis för de nya anklagelserna, som lyder: ”Utifrån underrättelseinformation, dokument och id-kort som beslagtagits under strider, är det nu möjligt att flagga omkring 190 Hamas- och palestinska Islamiska Jihad-terrorister som arbetar som Unrwa-anställda. Mer än 10 Unrwa-anställda deltog vid 7 oktober-händelserna”.

Protester mot Unwra i Jersusalem.

Kan bryta mot folkrätten

Christoffer Gunnes, tidigare talesperson på Unrwa, säger till Channel 4 att de som pausat donationer baserat på obekräftade anklagelser riskerar att bryta mot FN:s Folkmordskonvention.

– Det är ett brott mot internationell humanitär rätt. Det är ett brott mot internationella principer. Det är ett brott mot beslutet från ICJ om att ingen ska hindra internationellt humanitärt bistånd.

Unrwa:s kommissionär Philippe Lazzarini har sagt till Financial Times att anklagelserna från Israel följer en lång tradition, och att det politiska etablissemanget alltid velat avveckla Unrwa med argumentet att FN-organet snarare bidragit till att konflikten fördjupats, istället för en lösning.

”Totalt infiltrerat”

Senast i förra veckan sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Unrwa är ”totalt infiltrerat av Hamas” och att organet måste läggas ner.

Unrwa har flera gånger påpekat att man varje år skickar en lista över samtliga anställda till Israel för kontroll, och aldrig fått några klagomål på listan.

Samtidigt har man understrukit att de nya anklagelserna tas på mycket stort allvar, och pekat på att det var därför som nio anställda sparkades innan FN:s utredningen blivit klar.

Kan snart lägga ner

Unrwa, som är den största hjälporganisationen i Gaza, varnar nu för att man kan behöva lägga ned all verksamhet i slutet av februari eftersom biståndet minskat.

Det tros få livshotande konsekvenser.

– Vi kommer att behöva besluta om vem som får leva och vem som måste dö. Ett sådant scenario kommer att vara ett katastrofalt misslyckande för det internationella samfundet, säger Thomas White, chef för Unrwa i Gaza, till New York Times.

Israelisk militär i Gaza.