Unrwas pengar snart slut: ”Kommer att behöva besluta om vem som får leva”

Uppdaterad 2024-02-06 | Publicerad 2024-02-05

Pengarna börjar nu ta slut efter att flera länder pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Chefen i Gaza beskriver vad som väntar:

– Vi kommer att behöva besluta om vem som får leva och vem som måste dö, säger Thomas White.

Flera länder, däribland Sverige, har pausat biståndet till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, efter anklagelser om att 12 anställda var inblandade i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Nio personer har sparkats och en utredning pågår.

Samtidigt fortsätter Israels krig mot Hamas i Gaza, och 2,3 miljoner människor riskerar snart att stå utan den största hjälporganisationens stöd.

Palestienier trängs för att få mat vid en utdelningsstation.

Unrwa har varnat för att man kommer att behöva lägga ner verksamheten i slutet av februari om inte nya donationer kommer in.

”Omöjliga val”

Thomas White, chef för Unrwas arbete i Gaza, sa i helgen till New York Times att Unrwa snart står inför ”omöjliga val” när pengarna börjar sina.

– Vi kommer att behöva besluta om vem som får leva och vem som måste dö. Ett sådant scenario kommer att vara ett katastrofalt misslyckande för det internationella samfundet, sa han.

Unwras chef i Gaza, Thomas White.

Unrwa har i dagsläget 13 000 anställda i Gaza, och 30 000 anställda i hela Mellanöstern. Verksamheten är störst i Gaza, där mer än hälften av invånarna redan före Israels krig mot Hamas förlitade sig på Unrwa-hjälp, som rent vatten, utbildning och sjukvård. Siffran har ökat markant under kriget.

”Absolut minimum”

Även om Unrwa fick ett ökat bistånd i höstas, till följd av Israels skärpta blockad mot Gaza, så beskriver Thomas White den hjälp som kommit in till det isolerade palestinska territoriet under krigets fyra månader som ”ett absolut minimum”.

Och mycket snart ser alltså hjälpen ut att bli ännu mer knapp.

Exakt när pengarna till Unrwa faktiskt tar slut är något oklart. Men givet de siffror som finns går det att slå fast att en avsevärd summa nu är satt på paus.

15 har pausat

Givarna, där både länder, andra FN-organisationer och privata aktörer ingår, gav 1,17 miljarder dollar till Unrwa under 2022. Fullständig statistik för 2023 har ännu inte publicerats.

Financial Times skriver att 440 miljoner dollar nu försvinner när totalt 15 biståndsgivare pausat donationerna.

En del av länderna som pausat, exempelvis Sverige, har uppgett att biståndet inte minskas utan istället riktas om till andra organisationer under tiden som anklagelserna utreds. Flera andra hjälporganisationer i Gaza har dock uttryckt stor oro och skrivit i ett uttalande att Unrwas verksamhet inte kan ersättas av andra.

Rök stiger över Gaza.

Kamp mot klockan

Nu pågår en kamp mot klockan för att få in nya pengar till det största hjälporganet i Gaza.

Unrwa-kommissionären Philippe Lazzarini inledde i helgen en rundresa till både nuvarande och möjliga givarländer i Mellanöstern för att be om mer bistånd, skriver Financial Times.

Gaza-chefen Thomas White har tidigare gett en föraning om vad som händer om Unrwa behöver lägga ner sin verksamhet:

– Det är svårt att se hur Gazabor ska överleva denna kris utan Unrwa, sa han förra veckan.

Följ ämnen i artikeln