”Humanitär katastrof” på sjukhus i södra Gaza

Publicerad 2024-02-08

”Humanitär katastrof” råder på Nassersjukhuset i södra Gaza.

Det uppger hälsodepartementet i det palestinska territoriet.

– 300 sjukvårdare, 450 skadade och 10 000 internflyktingar dödas och svälts ihjäl, säger Ashraf al-Qudra, talesperson för den Hamaskontrollerade myndigheten.

Följ ämnen
Situationen på Nassersjukhuset i Gaza beskrivs som katastrofal.

Läget på Nassersjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza blir allt värre.

Området runt sjukhuset har attackerats av israelisk militär i veckor, och några gånger har även direkta anfall skett.

Situationen för de över 10 000 som befinner sig på vårdinrättningen – en av Gazas viktigaste – beskrivs nu som en ”humanitär katastrof”.

– 300 sjukvårdare, 450 skadade och 10 000 internflyktingar dödas och svälts ihjäl, säger Ashraf al-Qudra, talesperson för den Hamaskontrollerade myndigheten, enligt Al Jazeera.

Rapporter om krypskyttar

Förutom kontinuerlig bombning och markstrider alldeles i närheten råder det brist på både medicinska förnödenheter och kirurgiska verktyg inne på sjukhuset, säger al-Qudra också.

Al Jazeera rapporterar vidare att människor i närheten ska ha beskjutits av israeliska krypskyttar.

Ambulanspersonal lyckas därför inte ta sig ut ur sjukhusbyggnaden för att hjälpa skadade eller flytta döda från gatorna, skriver Al Jazeeras korrespondent Hani Mahmoud i kanalens liverapportering.

”Upphöra omedelbart”

Den israeliska militären (IDF) har sedan en tid tillbaka fokuserat sin offensiv mot terrorstämplade Hamas mot Gazas nästa största stad, Khan Yunis. IDF uppger att en avgörande del av den militanta gruppens baser finns där.

Man har också flera gånger uppgett att Hamas använder sjukhus som militärbaser.

Samtidigt har FN larmat om att tiotusentals palestinier är fast mitt i striderna – eftersom de pågår nära sjukhus och skyddsboenden.

– Upprepade attacker mot civila platser i Khan Yunis är fullständigt oacceptabla och måste upphöra omedelbart. Människor dödas och skadas. Striderna ökar nära sjukhus och platser där flyktingar tagit skydd, människor är fast och livräddande insatser försvåras, sa Thomas White, chef för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, i ett uttalande nyligen.

Rafah attackeras

Khan Yunis beskrevs i början av kriget som en säker plats för palestinier, när IDF fokuserade sin offensiv mot norra Gaza. Många som flydde dit tvingas nu fly än en gång.

Men även den tillflyktsort som majoriteten av de 2,3 miljoner Gazaborna därefter tagit sig till – staden Rafah – utsätts för attacker.

I början av februari uppgav Israels försvarsminister Yoav Gallant att nästa mål för IDF efter Khan Yunis är just Rafah.

FN:s generalsekreterare António Guterres, har uppgett att han är särskilt oroad för att israeliska militären rör sig mot Rafah.

– Det skulle exponentiellt öka det som redan är en humanitär mardröm och få oräkneliga regionala konsekvenser, sa han i går.

Följ ämnen i artikeln