SD ökar inom flera sakfrågor

Publicerad 2022-09-07

Sverigedemokraterna ökar sitt stöd inom flera av väljarnas viktigaste frågor.

Enligt Karin Nelsson, vd på Demoskop, beror det på att SD nu är jämställt andra partier.

– SD är som ett parti bland andra, det ger större utrymme och legitimitet.

I flera mätningar har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna och blivit näst största parti.

Framgångarna syns nu också i flera sakfrågor, visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Fler väljare tycker att Sverigedemokraterna har bäst politik inom det område som skiljer ut sig om väljarnas viktigaste: ”lag och ordning”.

”Tar mark i fråga efter fråga”

Men SD ökar också inom sakfrågorna ”Sveriges ekonomi”, ”miljö och klimat” och ”försvar”.

– Partiet tar mark i fråga efter fråga. Det har vi sett tidigare också. Nu sker ytterligare ett kliv som säkert kan hänga samman med att de har ökat opinionsstöd, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Förklaringarna är flera, säger hon.

Sverigedemokraterna ses inte längre som ett enfrågeparti. Partiet har utvecklat politik inom fler områden, med talespersoner som debatterar frågorna.

Dessutom ingår SD nu i ett regeringsunderlag, ett block, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– SD är på samma nivå som de andra partierna nu. De behandlas också av de andra partierna som en likvärdig part. Det är inte längre en diskussion, till exempel, var de ska stå i en partiledardebatt. SD är som ett parti bland andra och var femte svensk sympatiserar med deras politik. Då får de större utrymme och legitimitet, säger Karin Nelsson.

Tagit över positionen från M

Samtidigt väcker partiet fortsatt starka känslor.

– Bland många väljare finns en röd linje när det gäller SD och de väljer bort Kristerssons lag på grund av relationen med SD.

Lag och ordning har under hela året varit väljarnas viktigaste fråga. Det beror, enligt Karin Nelsson, på att gängvåldet spridit sig till mindre städer, till köpcentrum och lekplatser. Otryggheten har kommit närmre vardagen för fler.

Under valrörelsen 2018 uppfattades Moderaterna av väljarna som det parti som hade bäst politik på området, och man profilerade sig mycket starkt i frågan. Nu har SD med råge tagit över förstapositionen.

– Det uppfattar jag hänger samman med två saker. Det ena är att många väljare har uppfattat att SD har varnat för segregation och utanförskap som kan göda kriminalitet i samband med flyktinginvandring. Det andra är att man har krävt hårdare tag, medan andra partier har pratat mer om förebyggande åtgärder och haft en bredare palett.

”SD är skickliga på att föra ut ett spetsigt budskap”, säger Karin Nelsson.

Uppfattas som originalet

Konkreta åtgärder blir viktigare för väljare när en fråga blir mer akut, som många upplever att just ämnet lag och ordning har blivit.

– Även om alla partier nu pratar om hårdare tag så uppfattas SD som originalet, eftersom man pratade om den här frågan först, säger Karin Nelsson.

Att SD inte har suttit i regering spelar också in.

– Det finns en del väljare som menar att de etablerade partierna har haft lång tid på sig att lösa frågan utan resultat, och att det därför är dags för något annat.

Ett plånboksval

Lite mer överraskande är däremot ökningen för SD i sakfrågan Sveriges ekonomi, tycker Karin Nelsson.

Det är en profilfråga för M och en fråga där S har stark position, med en statsminister som tidigare varit finansminister, och som just lotsat landet genom en pandemi och en vår av krig i Europa.

Frågan brukar överlämnas till de statsbärande partierna och har inte varit närvarande i de senaste valrörelserna. Men årets val har blivit ett plånboksval, där fokus hamnat på skenande priser på livsmedel och bränsle och ökad inflation.

Mitt i det har Sverigedemokraterna också stuckit ut i sitt block, och velat behålla a-kassan på pandeminivåer, till skillnad från sina samarbetspartier. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt till Dagens Nyheter att frågan är så pass viktig att den kan påverka statsministeromröstningen om M-ledaren Ulf Kristerssons lag vinner valet.

– Åkesson har haft många möjligheter att prata om detta i valrörelsen. SD är skickliga på att föra ut ett spetsigt budskap, säger Karin Nelsson.

Karin Nelsson.

”Rymmer också kärnkraften”

Än mer intressant är det kanske att Sverigedemokraterna ökar sitt stöd i sakfrågan miljö och klimat. Rubrikerna som kopplar ihop SD med klimatfrågan har nämligen främst handlat om att SD, till skillnad från övriga riksdagspartier, inte anser att det pågår någon klimatkris.

Samtidigt har miljö och klimat i denna valrörelse blivit starkt förknippade med energifrågan, och den kris med höga elpriser som just nu pågår.

– Miljö- och klimatfrågan associerades för ett år sedan med global uppvärmning och plast i haven. Nu rymmer den också kärnkraften och hur vi ska klara energiförsörjning i framtiden, säger Karin Nelsson.

Två frågor som dessutom är mer aktuella inom det block som SD samarbetar i. Till skillnad från det rödgröna blocket, där miljö och klimat är en av de viktigaste frågorna för många väljare, finns miljö och klimat nämligen inte med alls på topplistan bland högerväljare.

”Gynnat SD”

Att Sverigedemokraterna ökat i sakfrågan försvar går att koppla till kriget i Ukraina, den svenska Nato-ansökan och den nationalism som SD sedan länge förknippas med, säger Karin Nelsson.

Att partiet länge haft en tydlig försvarspolitik men samtidigt kunnat ändra sig i en viktig fråga – att Sverige ska gå med i Nato – har tolkats positivt.

– Det har sannolikt gynnat SD.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.